Kuzu etinde ölçü kaçtı!
Canlı kuzunun kilo fiyatı 200 TL’ye yükselirken, kasaplardaki kuşbaşı etin kilosu ise 680 TL’den satılmaya başladı.
“Kuzunun kilosu 470 TL olmalı”… Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, 160-170 TL olan canlı kuzu fiyatının yılbaşında 200 TL’ye yükseldiğini ifade ederek 200 TL olan canlı kuzunun reyonlardaki yansımasının en fazla 470 TL civarında olması gerektiğinin altını çizdi. Naimoğulları, market kasaplarının kuzu etini 550-600 TL’ye satmak için ‘oyunlar oynandığını’ savundu.
“Et fiyatları 750 TL’ye yükselecek”… Kasaplar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Yalçın, şu an kuşbaşının 680 TL, kuzu pirzolanın 650 TL’den satıldığını belirterek, “200 TL’ye alınan canlı kuzunun mezbaha çıkışı karkas haliyle 400 TL’ye mal ediliyor. Elektrik maliyetleri ve kira giderleri de hesaba katıldığında yüzde 30 oranda maliyet yükseliyor.” dedi.
CEMRE CEMALİ
Yeni yılla birlikte canlı kuzu fiyatları da zamlandı.
Kiler Market’teki kasap reyonunda “et fiyatlarındaki artış nedeniyle et bulamadıklarına” yönelik duyuru asılmasıyla birlikte et fiyatları yeniden tartışılmaya başlandı.
Kilogram fiyatı 160-170 TL’den 200 TL’ye yükselen canlı kuzu fiyatının değişmesi, hayvan üreticileri ile kasap reyonu bulunan marketleri karşı karşıya getirdi.
Bazı kasaplar yeterli sayıda hayvan üretimi olmadığını savunurken; bazıları da ‘yanlış politikalar’ nedeniyle et fiyatlarının arttığını söyledi.
KIBRIS’ın konu ile ilgili görüşlerine başvurduğu Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, canlı kuzu fiyatı dışındaki canlı hayvan fiyatlarında bir fiyat değişikliği olmadığını söyleyerek, et fiyatlarını yükseltenin ‘kasap reyonu olan marketler’ olduğunu iddia etti.
Kasaplar Birliği Yönetim Kurulu üyesi, ‘Et Dünyası’ İşletmecisi Nihat Yalçın, kuşbaşının 680 TL, kuzu pirzolanın 650 TL, dana pirzolanın 600 TL, dana kıymanın 550 TL, dana kuşbaşının ise 600 TL olduğunu ifade ederek bu gidişle izlenen yanlış politikalar nedeniyle ay sonuna kadar et fiyatlarının 700-750 TL’ye yükseleceğini açıkladı.
Yalçın, Güney Kıbrıs’ta et üretimi olmasına rağmen, tüketiciye ‘ithal et’ seçeneğinin de sunulduğunu söyleyerek çözümün ithal ette olduğunu vurguladı.
Naimoğulları: Canlı kuzu fiyatına tepki
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, bir haftadır büyükbaş havyan satışı yapabilmek için kasapları arayarak haber vermesine rağmen kimsenin gelip almadığını söyleyerek “Büyükbaşta ciddi anlamda doluluk da var ancak ‘ihtiyacımız yok’ diyorlar arayıp soran yok.” dedi.
Naimoğulları, marketlerin bulamadıkları için et satışı yapmaktan vazgeçtiklerine yönelik söylemlerinin ‘blöf’ olduğunu belirterek, canlı kuzunun fiyatının yükselmesinden dolayı marketlerin bu şekilde davrandığını söyledi.
Canlı kuzu fiyatlarının yılbaşında değiştiğini, bu bağlamda fiyatın 160-170 TL’den 200 TL’ye yükseldiğini ifade eden Naimoğulları, marketlerin bu nedenle ‘tepki’ olarak bu şekilde açıklamalar yaptığını belirtti.
Naimoğulları, canlı kuzu fiyatının yükselmesinin normal olduğunu kaydederek geçtiğimiz yıl ocak ayında dolar 19 TL iken canlı kuzu fiyatının 150 TL olduğunu; bu yıl ise doların 30 TL seyrettiği şu günlerde güncellenen fiyatın sadece 200 TL olduğunu açıkladı.
Canlı kuzunun fiyatının bu şartlarda 240 TL olması gerektiğinin altını çizen Naimoğulları, son bir yıl içerisinde canlı kuzu fiyatının hiç artmadığını, aksine fiyatın düştüğünü anımsattı.
Naimoğulları, marketler tarafından ortaya koyulan argümanın ‘kuzu eti yükseldi, artık kuzu eti satmıyoruz’ noktasında olduğunun altını çizerek bu nedenle et satışından vazgeçildiği yönünde açıklamalarda bulunulduğunu vurguladı.
“Kuzu etinin satış fiyatı 470 TL olmalı”
Et fiyatlarında ülkede pahalılığı yaratanın marketler olduğunu ve yıllardır da marketlerde et satışı yapılmaması gerektiğini savunduğunu ifade eden Naimoğulları, “Doğruyu yaptılar, marketlerde et satılmalı, eti satması gereken kasaplardır.” şeklinde konuştu.
Naimoğulları, 200 TL olan canlı kuzunun reyonlardaki yansımasının en fazla 470 TL civarında olması gerektiğinin altını çizerek, kuzu etini 550-600 TL’ye satmak için ‘böyle oyunlar oynandığını’ savundu.
İğneden ipliğe her şeyin yükseldiğini belirten Naimoğulları, ciddi bir pahalılık ortadayken et konusunun neden bu kadar büyütüldüğünü anlamadığını söyledi.
Naimoğulları, ‘hayvan yoktur’ söylemlerini kesinlikle kabul etmediğini ifade ederek “Hayvancının, çobanın gelir kaynağı canlı kuzudur, danadır, süttür bunlar da yükselecektir. Kasaplar çobanın ellerindeki kuzuyu 140-150 TL satın aldı, çobanlar battı. Şimdi her şeyin yükselmesine rağmen kuzu eti yükseldi diyorlar.” vurgusu yaptı.
“Denetim şart”
Canlı kuzu fiyatı dışındaki canlı hayvan fiyatlarının değişmediğini söyleyen Naimoğulları “Canlı dana 160 TL, inek 110 TL, düve 130-135 TL bunlar değişmedi. Tüketiciye sunulan fiyatlar ise çok yüksek devlet bunun denetimini yapmalı.” dedi.
Kasap Yalçın: 200 TL’ye canlı kuzu bulamıyoruz
Kasaplar Birliği Yönetim Kurulu üyesi, ‘Et Dünyası’ İşletmecisi Nihat Yalçın, defalarca kez yeterli hayvan sayısının olmadığına yönelik hükümete uyarılarda bulunduğunu ifade ederek “Hayvan var ama izlenen yanlış politikalar nedeniyle ileride halk et yiyemeyecek duruma gelecek demiştik.” vurgusu yaptı.
Yalçın, canlı kuzunun kilogram fiyatının 200-220 TL olduğunu ancak üreticinin daha fazla fiyat istediğini söyleyerek 200 TL’ye canlı kuzu bulamadıklarını belirtti.
200 TL’ye alınan kuzunun mezbahane çıkışı karkas haliyle 400 TL’ye mal edildiğini; böbrek yağı, kuyruk yağı gibi çıkarılan kısımları olduğunu kaydeden Yalçın, elektrik maliyetleri ve kira giderleri de hesaba katıldığında yüzde 30 oranda maliyetin yükseldiğini açıkladı.
“Ay sonuna kadar et fiyatları 700-750 TL’ye yükselecek”
Yalçın, “Kasap dükkanlarına bugün 30 bin TL’den aşağı elektrik faturası gelmiyor. Bir eleman 35-40 bin TL’den aşağı çalışmıyor, yatırımları da var.” diyerek bu masraflar eklendiğinde etin kilosunun otomatik olarak 550-600 TL’yi bulduğunun altını çizdi.
Et fiyatlarının daha da artacağını söyleyen Yalçın, “Bu gidişle ay sonuna kadar et fiyatları 700-750 TL’ye yükselecek. Çünkü hala yanlış politikalar uygulanıyor” vurgusu yaptı.
Yalçın, şu an güncel et fiyatları hakkında bilgi vererek; kuşbaşının 680 TL, kuzu pirzolanın 650 TL, dana pirzolanın 600 TL, dana kıymanın 550 TL, dana kuşbaşının ise 600 TL olduğunu açıkladı.
Bu fiyatlara yeni zamların ekleneceğini söyleyen Yalçın, “Şu an insanlar panikledi, insanlar et yiyemiyor. Kasaplarda iş yok.” dedi.
“Güney’de ithal et seçeneği var”
Kasaplar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Nihat Yalçın, Güney Kıbrıs’ta et üretimi olmasına rağmen, tüketiciye ‘ithal et’ seçeneğini de sunduğunu söyleyerek “İthal eti 5 Euro’ya, yerli eti 7 Euro’ya satışa sunarak tercihi vatandaşa bırakıyorlar. Güney’de herkes alım gücüne göre tercih yapıyorken bizim halkımız neden 550 TL’ye et yesin?” dedi.
Yalçın, “70-80 milyon TL üretime hibe verileceğine, kasaplar rant sağlamasın Toprak Ürünleri Kurumu kontrollü bir şekilde ithal et getirsin, üzerine belli bir oranda fon koysun ve kasaplara satabilmesi için ithal et sunulsun.” diyerek bu sayede çobanın fiyatları yükseltemeyeceğine dikkat çekti.
Et ya da hayvan sıkıntısı var diyebilmek için dünya genelinde bir sıkıntı yaşanması gerektiğini kaydeden Yalçın, ülkemizde yaşanan sıkıntının ‘rant ve yanlış politika’ olduğunun altını çizdi.