LTB Başkanı Harmancı: Çok katlı gelişim kaçınılmaz
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Lefkoşa İmar Planı’nda yapılmak istenen değişiklik konusunda itirazları olduğunu belirterek, önerilerini açıkladı
KIBRIS Özel
Çok katlı gelişim… Harmancı, “Başkent Lefkoşa sınırları, arazi politikası ve arazi değerleri göz önüne alındığında, çok katlı gelişim için plan politikalarında öngörüler ve açılımların yapılması gerekmektedir” dedi.
Sanayi bölgesi taşınmalı… “Sanayi bölgesi Lefkoşa’nın şu an tam kalbinin içerisinde adeta bir hançer yaratmaktadır” diyen Harmancı, buranın etap etap taşınarak bölgenin dikey büyüyebilecek şekilde imara açılması gerektiğine vurgu yaptı.
Şehir Planlama Dairesi Lefkoşa İmar Planı’nda değişikliğe gidiyor. Bu çerçevede hazırlanan imar değişikliği halkın bilgisine sunuldu.
İlgili tüm birimler, sivil toplum örgütleri ve halkın farklı önerileri değerlendirilecek ve imar değişikliğine son şekli verilecek.
Mevcut durumda imar planı 2041 yılı projeksiyonuna göre hazırlanıyor. Başkent Lefkoşa’nın yanı sıra Gönyeli Alayköy Belediyesi sınırları içerisinde de değişiklikler öngörülen imar planını Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’ya sorduk.
Lefkoşa imar planının 17 Nisan 2001 tarihinde yürürlüğe konduğunu anımsatan Harmancı, her 5 yılda bir yapılması gereken revizyonların 2012 yılına kadar yapılmadığını, 2012 yılında da şehrin genel çehresinde tahribata yol açacak değişikliklere imza atıldığını kaydetti. İmar planının 11 yıldır değişimi beklemekte olduğunu ifade eden Harmancı, “İmar planı değişikliğine yönelik olarak birçok noktada itirazımız vardır” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Yerleşim ve imar kısıtlanıyor”
“Lefkoşa Türk Belediyesi yerel yönetimler reformu ile en küçük belediyelerden ama nüfusun en yoğun bölgelerden biri haline getirilmiştir. Aynı plan kapsamında bulunan Gönyeli-Alayköy Belediyesi ise yerleşime göre nüfus anlamında oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Plan değişikliği ile birlikte 54.4 km2 bir alan daha imara açılırken bu alanın büyük bir bölümü Gönyeli-Alayköy Belediyesi olarak öngörülmüştür. Bu da Lefkoşa Türk Belediyesi içerisinde yerleşimi ve imarı kısıtlarken emlak fiyatlarının arazi kıtlığı nedeniyle uçmasına yol açacaktır. Bu da tersine göçü tetikleyerek Lefkoşa’yı salt bir iş alanına çevrime riski barındırmaktadır.”
“Dikey büyüme fırsatı yaratılmalı”
Başkan Harmancı, Lefkoşa’nın azalan toprağı ve emlağa erişimi dikkate alındığında 2 farklı büyüme stratejisinin birlikte ele alınması gerektiğini belirtti. Harmancı, “Şehrin belirlenen yapısal dönüşeme ihtiyaç duyduğu alanlarda kamusal alanlar genişleterek kamu menfaatlerini ön planda tutan standartların plan değişikliği ile garanti altına alınarak dikey büyüme fırsatı mutlaka yaratılmalıdır” dedi.
Başbakanlık açıklamalarına yansıyan sosyal konut projeleri konusuna da bir parantez açan Harmancı, Dikey büyüme sağlanan noktalarda sosyal konut ihtiyacının müteahhitlerin de katkısını zorunlu kılacak bir stratejiye dönmesi gerektiğini söyledi.
Sanayi bölgesi taşınmalı
Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nin buradan kaldırılmasına yönelik 2018 yılındaki tartışmaya açılan imar planı değişikliğinde bunu dile getirdiklerini anımsatan Harmancı, bunu 2022 seçimlerinde de anımsattıklarını kaydetti.
Harmancı, Başkent Lefkoşa’nın büyümesi ve gelişebilmesi için; Lefkoşa organize sanayi bölgesinin şu an şehrin içinde olmasından dolayı; organize sanayi bölgesinin taşınabilmesi için gerekli politikanın / kriterlerin / yasaların oluşturulması ve planda belirtilmesi gerektiğini ortaya koydu.
Başkan Harmancı, “Sanayi bölgesi Lefkoşa’nın şu an tam kalbinin içerisinde adeta bir hançer yaratmaktadır. Buranın etap etap taşınarak bu bölgenin dikey büyüyebilecek şekilde imara açılması, geniş yeşil alanları ile planlanması şehrin doğru büyüme ve genişleme vizyonunun en önemli unsuru olacaktır” ifadelerine yer verdi.
“Yeni hastane yeri trafiğe yük getirecek”
Tüm kamu okul ve hastane yükünü taşıyan Lefkoşa Türk Belediyesi’nin yapılmak istenen değişiklikler ile korunmadığını savunan Harmancı, Gönyeli Alayköy Belediyesi sınırlarında olması gereken okul yerleşkelerinin değişiklik kapsamında oldukça yetersiz belirlendiğini söyledi.
Yeni hastane olarak öngörülen yerin trafiğe getireceği yükün hesaplanmadığını ve 1 büyük okul kompleksinin yanında bir yer gösterilerek hâlâ hazırda yetersiz olan ulaşımın bununla birlikte ele alınmadığını belirtti.
Başkent Lefkoşa’nın büyümesi ve gelişebilmesi için; Gönyeli, Hamitköy ve Haspolat kuzey çevreyolu bölgesinin planlı gelişebilmesi için imara açılması gerektiğinin altını çizen Harmancı, kuzey çevreyolu ve güney çevreyolu arasında Haspolat ve Hamitköy bölgelerinde bulunan tarımsal gelişme alanlarının imara açılmasının gerektiğini ortaya koydu
Harmancı belediye olarak önerilerini sıraladı:
- İmar planı haritalarında öngörülen Hamitköy ve Haspolat’daki ağıllar bölgesinin Başkent Lefkoşa hudutları içerisinden ve şehrin gelişebilmesini engelleyecek yerlerden kaldırılması ve Ağıllar bölgesinin Lefkoşa İmar Plan gelişim sınırları dışına taşınması için öngörünün yapılması gerekmektedir.
- Haspolat ve Hamitköy 2008’e kadar Lefkoşa Kaymakamlığına bağlı olduğu için kırsal ve köy olarak gelişmiştir. 2008’den sonra Lefkoşa Türk Belediyesine bağlanan Haspolat ve Hamitköy’ün gelişiminin Başkent Lefkoşa ile bütüncül düşünülmesi gerekmektedir.
- Başkent Lefkoşa sınırları, arazi politikası ve arazi değerleri göz önüne alındığında, çok katlı gelişim için plan politikalarında öngörüler ve açılımların yapılması gerekmektedir.
- Şubat 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan depremden sonra toplumda var olan deprem bilinci neticesinde eski binalarda yapılan depreme dayanaklılık testi sonucu yıkılması gereken binaların yeniden yapılabilmesini teşvik etmek için öngörü yapılması gerekmektedir. (yapı-arsa oranı, kat artırımı vb. teşvikler). Ayrıca sosyal konutlar, kızılay evleri, göçmen evleri vb. yapıların geri dönüşümünü sağlamak için gerekli teşviklerin ve yasaların oluşturulması gerekmektedir.
- Orta eğitim okullarının genelinin Başkent Lefkoşa hudutlarında olduğu gözlemlenmiştir. Başkent Lefkoşa’daki okulların yoğunluğunu ve trafik yükünü şehrin içerisinden azaltmak için, Lefkoşa’nın batısında Gönyeli, Kanlıköy ve Alayköy’de okul alanlarının genişletilmesi gerekmektedir.
- Kuzey çevreyolunun güneyinde BRT yanında öngörülen yeni Hastane yeri çevresinde mevcut Sanayi Bölgesi ile mevcut okul (Necat British) bulunmaktadır. Bölgenin trafik yükünün fazlalığı ve hastane etrafının özel mülk olmasından dolayı hastanenin büyümesine imkan veremeyeceğinden dolayı öneri alanın imar planındaki yerinin tekrardan gözden geçirilmesi gerekmektedir.
- Artan nüfus yoğunluğu nedeni ile Hamitköy ve Fuar alanının Dr.Fazıl Küçük Bulvarına çıkışının rahatlatılması için alternatif yollarla (yonca ve alt yollar vb.) Başkent Lefkoşa trafiğine çözümler getirilmesi gerekmektedir.
- Hamitköy’ün kuzeyinde bulunan baraj bölgesi rekreasyon alanı olarak öngörülmeli ve rekreasyon alanının genişleyebilmesi için Taşkent sınırında kalan bir kısım baraj alanının Lefkoşa hudutlarına dahil edilmesi öngörüsünün yapılması gerekmektedir.
- Kuş türlerine ev sahipliği yapan Haspolat Arıtma Tesisi etrafının kuş gözlem evini de kapsayan rekreasyon alanı olarak düzenlenebilmesi için gerekli öngörünün yapılması gerekmektedir.
- İmar Planı’nda Kuzey Çevre yolu üzerinde gösterilen Otobüs Terminali / Otobüs Depolama Alanı’nın Otobüs Terminaline ve yolun Terminal bölgesinde trafik yükü yaratmayacak şekilde by-pass yapılarak daha kısa zamanda ve trafik açısından daha uygun olabilecek Atatürk Öğretmen Akademisi bölgesindeki öngörü yolu tamamlanıp bu yol üzerinde Otobüs Depolama Alanı’nın çözümlenmesi öngörüsünün yapılması gerekmektedir.
- Başkent Lefkoşa’nın büyüyebilmesi ve trafik yükünün azaltılabilmesi için halktan gelen talepler doğrultusunda, askeri alanların kurumların öngöreceği güvenlik ihtiyaçları da dikkate alınarak imara açılımı sağlanarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.