Metehan’da iyileştirme çalışmaları sürüyor… “Bu çile artık bitsin”
Metehan Sınır Kapısında oluşan araç trafiğine isyan eden vatandaşlar, hükümetin başlattığı yol iyileştirme çalışmalarından memnun kaldı.
“Tek taraflı çaba olmaz”… Metehan Sınır Kapısında araç kuyrukları ve geçiş sıkıntıları devam ederken, Kıbrıs Türk tarafının yoğun çabası ile yol iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Ancak, yeni kapıların açılması konusundaki belirsizlik ve Rum tarafının sessizliğini sürdürmesi vatandaşı isyan ettirdi. KKTC tarafında geçişlerin rahatlatılmasının yeterli olmayacağını belirten vatandaşlar, Güney Kıbrıs’ın da konuya aynı hassasiyeti göstermesi gerektiğini vurguladı.
“Mağdur oluyoruz”… Yarım saatten fazla trafikte bekleyen vatandaşlardan Yeşim Özgenci, yaşanan trafik sorununun iki toplumu da mağdur ettiğini ve çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi. Sınır kapısındaki yoğunluktan şikayet eden Aşkan Cemal Efe ise “Basın burada yaşanan sorunu gündeme getiriyor ama ilgililer konuya hassasiyet göstermiyor. Günah bizlere… Ayda bir kapıyı kullanıyoruz ve her gelişimizde de bu trafiği yaşıyoruz. Tarafların oturup halletmesi gerekiyor. Bu insanlara yazık, harcanan vakte yazık.” dedi.
Ezgi ÇELİK
Metehan Sınır Kapısındaki iyileştirme çalışmaları bir taraftan devam ederken diğer yandan dün yine uzun kuyruklara sahne oldu. Vatandaşlar Rum tarafına geçebilmek için yarım saatten fazla araç trafiğinde bekledi.
Geçtiğimiz günlerde sınır kapısında yer alan çalışmaları yerinde inceleyen Başbakan Ünal Üstel, çalışmaların tamamlanmasıyla geçişlerde bu kadar yoğunluk yaşanmayacağını ifade etmişti. Üstel, ayrıca Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile birlikte bazı çalışmalar yaptıklarını ve bunu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne ilettiklerini ancak bir cevap gelmediğini vurgulamıştı.
Pazar günü ise Güney’e geçmek için bekleyen vatandaşlar Metehan Sınır Kapısında KIBRIS’a konuşarak artık bu çileye son verilmesini istedi. Hükümetin sınır kapısındaki yoğunluğun rahatlatılmasına yönelik girişimlerini memnuniyetle karşılayan vatandaşlar, Güney Kıbrıs’tan da aynı hassasiyeti göstermelerini beklediklerini ifade etti.
Vatandaşlar ne dedi?…
Mehmet Kardana: Kıbrıs Türk tarafı üzerine düşeni yapıyor
Yaklaşık bir saattir trafikte beklediğini kaydeden Mehmet Kardana, yoğunluğun özellikle KKTC’ye geçerek mazot alan Rumlardan kaynaklandığını söyledi. Başka kapıların açılmasını isteyen Kardana, “Kıbrıs Türk tarafı yeni kapılar açmak istiyor ama Rumlar açmazsa yine aynı derdi çekmeye devam ediyor olacağız. İki tarafın da anlaşma sağlayabilmesi lazım. Yaklaşık 3 yıldır bu kapılardan gidip geliyorum. Kıbrıs Türk tarafı üzerine düşeni yapıyor. Karşı tarafın da aynı şekilde hareket etmesi gerekiyor.” dedi.
Müge Doluay: Kucağında bebeğiyle bekleyen var
Ailesini görmek için sık sık Güney’e geçtiğini kaydeden Müge Doluay ise sürekli kapılarda bu sorunu yaşadıklarını belirtti. Yaklaşık 40 dakikadır trafikte ilerlemeye çalıştıklarını kaydeden Doluay, “Metehan kapısını çok sık kullanıyoruz. Bizim için özel bir geçiş yapmaları gerekiyor. Hükümet yolu iyileştirmek için bir çalışma yapıyor evet ama Rum tarafında bir şey yok. Rum tarafının da aynı şekilde harekete geçmesi gereklidir.” diye konuştu.
Doluay, durumun içler acısı olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
“Yaşadığımız durum eziyettir. Açın kapıları insanlara. Özgürce gelip gidelim. Milletvekilleri, bakanlarda geçiyor mu bu yoldan soruyorum? Kucağında bebekleriyle bekleyenler var. Aç, susuzuz…”
Yaşar Nuri: Dövizdeki artış yoğunluğu artırdı
Metehan Sınır Kapısını sıklıkla kullandığına işaret eden vatandaş Yaşar Nuri ise yarım saattir beklediğini söyledi. Yeni kapıların açılması gerektiğinin altını çizen Nuri, “Kaymaklı tarafına açılsa çok iyi olabilir.” dedi.
Hükümetin Metehan Sınır Kapısında yürüttüğü çalışmaların trafik yoğunluğunu büyük oranda rahatlatacağını düşündüğünü belirten Yaşar Nuri, “Ben eğitimimi Güney’de tamamladım. Beş yıl önce kapılardaki yoğunluk bu kadar değildi. Dövizin yükselmesinin ardından ise yoğunluk baya arttı.” ifadelerini kullandı.
Yeşim Özgenci: Kapılarda eziyet yaşıyoruz
Metehan Sınır Kapısında bekleyen vatandaşlardan Yeşim Özgenci, yaşanan trafik sorununun iki toplumu da mağdur ettiğini ve çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.
Özgenci, geçen Cuma kızını Güney’de havalimanına götürmek için geçiş yapmaya çalıştığını ve trafik yoğunluğundan neredeyse uçağı kaçıracaklarını anlattı.
Çağlayan bölgesinde yeni bir kapının açılmasının Metehan’daki yoğunluğu büyük oranda rahatlatabileceğine işaret eden Özgenci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her iki toplumda kapılarda eziyet yaşıyor. Çağlayan bölgesinde yeni bir kapı açılabilir. Yol iyileştirme çalışmaları güzel ama Rum tarafı açmadıktan sonra bir şey değişmez. Burayı geçince o tarafta birleşiyoruz ve yine yoğunluk oluşacak. Rum tarafının da bu konuda bir şeyler yapması gerekiyor. İki toplumun bunu çözmesi gerekiyor. Kapıların kalkmayacağını biliyoruz. Ancak bu eziyet, günahtır. Bir iki kapı daha açılsın. Eziyet çekiyoruz. Çünkü Rum tarafı da bizim Kıbrıs Türk tarafı da bizim. Keşke kapılar hiç olmasaydı.”
Turgay Kara: Güney politika yapıyor
Neredeyse her gün Güney’e geçiş yaptığını belirten Turgay Kara ise özellikle yoğunluğun hafta sonları yaşandığına dikkat çekti. Hafta içi ise iş çıkı saatlerinde meydana geldiğini kaydeden Kara, hükümetin Metehan Sınır Kapısındaki yol iyileştirme çalışmalarının trafiğin azalmasına olumlu katkı sağlayacağını beklediğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:
“Rum tarafının da aynı şeyi yapması lazım. Yeni kapıların açılmasına ilişkin Kıbrıs Türk tarafı taleplerini iletmiş ama Rum tarafı sessiz kalmış. Elbet sesleri çıkacak onların da. Politika yapıyorlar. İsteğimiz, kapıların tamamen açılıp, sınırların kalmasıdır.”
Aşkan Cemal Efe: Harcanan vakte yazık
Sınır kapısındaki yoğunluktan şikayet eden Aşkan Cemal Efe ise “Basın burada yaşanan sorunu gündeme getiriyor ama ilgililer konuya hassasiyet göstermiyor. Günah bizlere… Ayda bir kapıyı kullanıyoruz ve her gelişimizde de bu trafiği yaşıyoruz. Tarafların oturup halletmesi gerekiyor. Bu insanlara yazık, harcanan vakte yazık.” dedi.
Metehan’daki yol çalışmalarından dolayı memnuniyet belirten Efe, “Yolun yapılması gerekiyordu. İnşallah rahatlarız. Toplum olarak rahatlamalıyız. Rum tarafının da hassasiyetle konuya eğilmesi gerekiyor. Yalnız Türk tarafının yaklaşımı ile olmaz.” ifadelerini kullandı.
Fotoğraflar: Müslüm BAYUK