Narenciye Üreticileri Ateşi Yaktı: Çözüm İstiyoruz!
ÖZEL HABER – Taha Can GÜRLEK
Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, yaşanan teknik sorunlar nedeniyle Türkiye’ye yapılan narenciye ihracatında büyük sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, bu sorunların çözülmesini ve üreticilerin mağduriyetinin giderilmesini talep etti.
Alioğlu, birlik binası önünde yapılan ateş yakma eylemi ile dikkat çekerek, üreticilerin sesinin duyulmasını ve hükümetin çözüm yolları bulmasını beklediklerini belirtti.
Alioğlu, yaşanan sorunların üretim ve üreticiyi doğrudan ilgilendirdiğini vurgulayarak, 120 bin ton kesilmeye hazır narenciye ürününün risk altında olduğunu söyledi. KKTC yasalarına göre risk faktörü oluşturan ürünlerin devlet tarafından korunması ve tazmin edilmesi gerektiğini belirten Alioğlu, “Geldiğimiz noktada tek talebimiz KKTC yasalarına göre olan durumun gerçekleşmesi ve ürünlerimizin korunmaya alınarak tazmin edilmesidir. Politika ve siyaset kesinlikle bizim işimiz değil. Biz burada sadece üretmenin ve üreticinin sorunlarıyla ilgileniyoruz” dedi.
“2 Milyar TL’yi aşan bir sektörden bahsediyoruz…”
Üreticinin yaşadığı mağduriyetin giderilmesini beklediklerini söyleyen Alioğlu, hükümetin ve ilgili makamların konuya çözüm bulması için açıklama yapmalarını ve üreticilere taahhüt vermelerini istedi.
Ayrıca, sektörün 2 milyar TL değerinde olduğunu belirten Alioğlu, hükümetin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Narenciyenin bugün ülkeye katkısı 2 Milyar TL’yi aşmaktadır. Biz 2 Milyar TL’yi aşan büyüklükte bir sektörden bahsetmekteyiz. Bizim tek talebimiz; hükümetin, devleti idare edenlerin ve ilgili makamların çıkıp açıklaması yapması, üreticilerle görüşmesi ve bize bir taahhüt vermelidir. Üreticinin mağduriyetinin giderilmesini beklemekteyiz. İlgili yasada da yer alan risk faktörüne giren ürünlerin korunması noktasında taban fiyatın üreticiye verilmesini talep ediyoruz. Hükümetimiz bu konuyla ilgili bir açıklama yapsın ve üretici artık rahat etsin…”
“Güzelyurt birlik binamız önünde ateşi yakarak ilk adımı attık”
Alioğlu, ateş yakma eyleminin bir çağrı olduğunu ve üreticilerin talepleri doğrultusunda gerçekleştiğini belirterek, hükümetin bu çağrıya olumlu bir şekilde yanıt vermesini umduklarını söyledi. Eğer çözüm bulunmazsa, daha büyük eylemlere başvuracaklarını ifade eden Alioğlu, “Güzelyurt Birlik binamız önünde ateşi yakarak ilk adımı attık. Sonuç alınıncaya kadar bu ateş yanmaya devam edecek. Bizim derdimiz kurum, kuruluşlar veya devletin kademeleriyle kavga etmek değildir. Bu yanan ateş üreticinin bağrından çıkan bir ateş. Bu sadece senin benim meselesi değildir herkesin meselesidir ve sonuç alıncaya kadar bu ateş yanacaktır. Günün sonunda da sesimiz duyulmazsa büyük ve şok eylemlerle yolumuza devam edeceğiz. Sesimizin duyulmaması halinde bu eylemler Lefkoşa’ya, Meclise’e kadar da dayanacak. Temennimiz bunların yaşanmaması yönünde çünkü bizi idare edenlerin görevi bu tip sorunlar karşısında çözüm yoluna başvurmalarıdır. Hükümetimizin derhal bu konuya bir çare bularak, bu sorunu çözmesini bekliyoruz.” sözlerini söyledi.
“Hükümetin açıklama yapmasını bekliyoruz…”
Alioğlu, Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş ile temaslarının devam ettiğini ve kendisinin de sorunlara duyarlı olduğunu ifade etti.
Ancak, teknik sorunların çözülmemesi nedeniyle sıkıntıların devam ettiğini belirten Alioğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Tarım Bakanı hassasiyetimizin farkındadır çünkü süreç bu noktaya gelene kadar kendisi ile temaslarda bulunduk ama kendisinden de kaynaklanmayan bazı teknik sorunların çıkmasından sonra kendisi de sıkıntıya girdi. Hükümet ve bakanlıktan aldığımız bilgi bugün bölgemize gelecek olan bakanlarımız olduğu yönünde. Sayın Başbakanın da bu konuyla ilgili açıklama yapmasını bekliyoruz. Aldığımız duyumlar resmi değildir ama bu yöndedir. Biz burada ateşimizin yanında beklemeye devam ediyoruz.”
“’Çözüm olmazsa çoluğumuz çocuğumuzla Lefkoşa’da olacağız!”
Son olarak Alioğlu, KKTC’ye 70 milyon dolarlık narenciye ihraç edildiğini ve bu sektörün 2 milyar TL’yi aştığını belirterek, herkesin sorumluluk alması gerektiğini ve üreticilerin çözüm beklediğini vurguladı.
Alioğlu, yaktıkları ateşin hükümetin elini güçlendirdiğini ifade ederek, sonuç alamazlarsa eylemlerin artarak devam edeceğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
“Bizim yaktığımız bu ateş hükümet edenlerin de eline bir güç verdi. En azından girişecekleri hamleler bizim yakmış olduğumuz ateş çerçevesinde onlarda eline güç veriştir. Olumlu konuşmak ve olumlu düşünmek istiyorum. Aksini de düşünmek istemiyorum aksi dediğimiz eğer sonuç alamazsak eylemlerin artarak devam etmesidir ve biz çözüm alamazsak ailelerimizle, çoluk çocuğumuzla meclisin önünde olacağız. Biz bu eyleme başlarken birlik olarak değil, üreticilerin talepleri ve istekleri doğrultusunda başladık. Ülkemize 70 Milyon dolar yani 2 Milyar TL gibi bir rakamları aşan bulan ihraç ürününden bahsediyoruz. O yüzden herkes elini taşın altına koymalıdır tıpkı elini taşın altına koyan narenciye üreticileri gibi.”