Narenciyede ‘kriz’ çözüldü
Cypfruvex Yönetim Kurulu, Meysan sıkma tesislerinde değerlendirmeye alacağı ürünlerin ton başına 2 bin TL devlet teşviki ile birlikte verileceği toplam fiyatları açıkladı
- İşte yeni fiyatlar… Cypfruvex Yönetim Kurulu tarafından ton başına belirlenen alım fiyatları belirlendi. Limon devlet katkısı ile birlikte ton başına 4 bin 500 TL, greyfurt devlet katkısı ile 5 bin TL, yafa devlet katkısı ile 5 bin TL, washington devlet katkısı ile 5 bin TL, mandalin çeşitleri devlet katkısı ile 5 bin 500 TL, valensiya ise devlet katkısı ile birlikte ton başına 6 bin TL oldu.
- İhracatta taban fiyatın üstünde beklenti var… Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Derneği Başkanı Turgut Akçın, üreticinin beklentisinin; bu ürünleri ihraç etmek üzere alacak olan tüccarın açıklanan taban fiyatların üzerinde alıp, paketlemesini beklediğini söyledi
Cemre CEMALİ
Cypfruvex Yönetim Kurulu cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında Meysan sıkma tesislerinde değerlendirmeye alacağı; greyfurt, limon, mandalin çeşitleri ile valensiya ve yafa portakalının ton başına 2 bin TL devlet teşviki ile birlikte verilecek toplam fiyatlarını açıkladı.
Limon devlet katkısı ile birlikte ton başına 4 bin 500 TL, greyfurt devlet katkısı ile 5 bin TL, yafa devlet katkısı ile 5 bin TL, Washington devlet katkısı ile 5 bin TL, mandalin çeşitleri devlet katkısı ile 5 bin 500 TL, valensiya ise devlet katkısı ile birlikte ton başına 6 bin TL oldu.
KIBRIS’a konuşan Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Derneği Başkanı Turgut Akçın, devletin konsantreye gidecek ürünler için de ton başına 2 bin TL destek verdiğini Cypfruvex’in de bu fiyatların üstüne taban fiyat koyduğunu ifade ederek “Bu rakamlar tatmin etmese de bu sene sezona geç başlandığı için üreticilerin beklentilerinin ürünü ihraç etmek için alacak olan alıcıların bu rakamların üzerinde fiyat verilmesidir ki en azından bu kötü yılı geçirelim” vurgusu yaptı.
Öte yandan Narenciye Kesim Ekipleri Birliği’nin 2023-2024 yılı narenciye hasat sezonu maliyet hesaplamalarının birlikten görüş alınmadan yapıldığı gerekçesiyle başlattığı grev 1 hafta önce son buldu.
Cypfruvex, ton başına belirlenen alım fiyatları açıkladı
Cypfruvex Yönetim Kurulu Başkanı Ratip Irıkoğlu toplantıda, misyonlarının üretimin devamlılığını sağlamak olduğunu ifade ederek ürün fiyatlarını Aralık ayı ortasında açıklamak üzere hazırlık yaptıklarını ancak elde olmayan nedenlerle gecikme yaşadıklarını belirtti.
Cypfruvex Genel Müdürü Cemal Redif de basın toplantısında yaptığı konuşmada; fiyatların yeni hasat sezonuna hayırlı olmasını dileyerek, Cypfruvex’in sezonda oluşması muhtemel sorunlara karşı tüm önlemleri aldığını ve sezona hazır olduğunu vurguladı.
Redif, fiyatların üreticiyi korumak adına açıklandığını ve ürünleri dalında bırakmayacak bir organizasyonla çalıştıklarının altını çizerek, dış piyasa ve ihracatla ilgili de gerekli bağlantıların yapıldığını söyledi.
Çalışmaların Başbakan Ünal Üstel ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un bilgileri ve destekleri çerçevesinde yürüttüklerine de işaret eden Redif, Cypfruvex olarak çalışamayacak durumda olan paketleme tesislerine de desteğe hazır olduklarını açıkladı.
Cypfruvex Yönetim Kurulu tarafından ton başına belirlenen alım fiyatları şu şekilde;
Greyfurt 3 bin TL, 2 bin TL devlet desteği ile toplam 5 bin TL. Limon 2 bin 500 TL, 2 bin TL devlet desteği ile toplam 4 bin 500 TL. Yafa 3 bin TL, 2 bin TL devlet desteği ile toplam 5 bin TL. Washington 3 bin TL, 2 bin TL devlet desteği ile birlikte toplam 5 bin TL. Mandalina çeşitleri 3 bin 500 TL, 2 bin TL devlet desteği ile birlikte toplam 5 bin 500 TL. Valenciya 4 bin TL 2 bin TL devlet desteği ile birlikte toplam 6 bin TL.
Akçın: Devlet destekleri açıklandı
Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Derneği Başkanı Turgut Akçın, hükümetin paketlenmiş ürün için ihracatçılara vereceği destekleri açıkladığını belirterek, Türkiye’ye gidecek ürünlere ton başına bin 700 TL, üçüncü ülkelere gidecek ürünler için ise ton başına 2 bin 500 TL verileceğini açıkladı.
Devletin konsantreye gidecek ürünler için de ton başına 2 bin TL destek verdiğini ifade eden Akçın, Cypfruvex’in de bu fiyatların üstüne taban fiyat koyduğunu söyledi.
Akçın, bu bağlamda limonun devlet katkısı ile birlikte ton başına 4 bin 500 TL, greyfurt devlet katkısı ile 5 bin TL, yafanın devlet katkısı ile 5 bin TL, Washington’un devlet katkısı ile 5 bin TL, mandalin çeşitlerinin de devlet katkısı ile 5 bin 500 TL, valensiya da ise devlet katkısı ile birlikte 6 bin TL alınacağını belirterek greyfurt, limon ve mandalin çeşitlerinden bir kısmının taban fiyat üzerinden konsantreye gideceğini kaydetti.
“Üretici tüccarın taban fiyat üstünden almasını bekliyor”
Üreticinin beklentisinin; bu ürünleri ihraç etmek üzere alacak olan tüccarın açıklanan taban fiyatların üzerinde alıp, paketlemesini beklediğini altını çizen Akçın, “Bu rakamlar tatmin etmese de bu sene sezona geç başlandığı için üreticilerin beklentilerinin alıcıların bu rakamların üzerinde fiyat verilmesidir ki en azından bu kötü yılı geçirelim” dedi.
Akçın, yeşillenme hastalığı nedeniyle de birçok sorun yaşandığını ve sezondaki gecikmenin bir nedeninin de bu olduğunu söyleyerek “ihraç edilecek olan ürünler de kesilecek, paketlenecek ve hastalık nedeniyle buzlukta 1 gün süre ile bekletilecek ondan sonra Türkiye üzerinden transit geçmek koşulu ile ihraç edilecek. Çünkü yeşillenme hastalığı bizde enginarda görüldü. Uzmanlar böceğini ilaçladı, böcek öldü ama yumurtalarını da öldürmek için yumurta üzerinde bir test yapacaklar. Yumurta ölürse belki bekletilmeden gider. Sadece meyveye etkisi yok ağacı da kurutuyor bu hastalık” şeklinde konuştu.
“Konsantreye gidecek olan limonun kesimine başlandı”
Greyfurt hasadının tamamlandığını ve tümünün konsantreye gittiğini söyleyen Akçın, cumartesi günü itibariyle de konsantreye gidecek olan limonların kesimine başlandığını belirtti.
Akçın, bu yıl konsantreye giden greyfurtta bin 500 ton, limonda 2 bin ile 2 bin 500 ton rekolte beklentisi olduğunu ifade ederek mart ayının başında hasadına başlanacak olan valensiya için 60 bin ton, king mandalin için ise 70 bin tonlarda rekolte beklediğini açıkladı.
İşkey: Ortak bir fiyatta anlaşıldı
Öte yandan Narenciye Kesim Ekipleri Birliği Başkanı Coşkun İşkey, 10 Ocak’ta başlamış oldukları süresiz grevin 14 Ocak’ta son bulduğunu ifade ederek; mandora, Washington, yafa, greyfurt ve limon hasadında kesim ekiplerine ton başına bin 800 TL verilmesi noktasından ortak bir fiyatta anlaşıldığını açıkladı.
İşkey, greyfurt hasadının bittiğini ve limon hasadına başlandığını belirterek kesim ekiplerinin ürünün hasadı noktasında yer alırken; Cypfruvex’in açıkladığı fiyatların ürünün alımı ve konsantre ile ilgili olduğunu vurguladı.