KKTCSon Dakika Haberleri

“Önce politika belirlenmeli”

Otelciler Birliği Başkanı Çağıner ve Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Tolun, Kapalı Maraş’ın turizme getirileri konusunda KIBRIS’a konuştu.

“Siyaseti oluştuğunda, turizm politikası konuşulabilir”… Dimağ Çağıner, Kapalı Maraş ile ilgili öncelikle politika belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti; “Benim Maraş’ta gördüğüm tam olarak hangi statüde tutacağımıza karar vermediğimiz için, turizm anlamda bir kimlik kazandıramadık. Ne zaman ki oranın siyaseti oluşur, ondan sonra turizm politikası onun üzerine oluşturulur” dedi.

“Giriş ücreti alınmalı”… Orhan Tolun da bugüne kadar yaklaşık 2 milyon kişiyi ağırlayan Kapalı Maraş’ın Gazimağusa’nın tanıtıma olumlu etki ettiğini, buradaki esnafın ziyaretçiler sayesinde kazanç sağladığını ama genel anlamda turizme katkı noktasında eksiklikler olduğunu dile getirdi. Tolun, Kapalı Maraş’a giriş için cüzi bir miktar konması ve buradan toplanan paranın turizm için kullanılması gerektiğini kaydetti.

Emine Gül ÖZER

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Dimağ Çağıner, Kapalı Maraş açıldığı günden bu yana turizme kazandırdıkları konusunda KIBRIS muhabirinin sorularını yanıtladı. Maraş’ın ‘dark’ yani hüzün turizmine uygunluğuna dikkat çekilen açıklamalarda öncelikle Kapalı Maraş konusundaki siyasetin belirlenmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Çağıner Maraş’ın yeterince tanıtılıp tanıtılmadığı hususunda “Biz orayı ne yapacağımıza karar verirsek, pazarlamasını daha kolay yaparız” dedi.

Tolun da Kapalı Maraş’ın açılmasının Gazimağusa’nın tanıtılmasında etkin rol oynadığına dikkat çekerek, Maraş’ın ziyarete açılmasının genel anlamıyla turizme beklenilen katkıyı vermediğini anlattı.

Çağıner: Maraş, hikayesiyle pazarlanıyor

Türk ve yabancı turistlerin Kapalı Maraş’a ziyaretlerinin yüksek olduğunu ve talebin çok olduğunu kaydeden Dimağ Çağıner, Maraş’ın black (dark) turizm yapmaya uygunluğunu şöyle aktardı:

“Kapalı Maraş, dark turizmine uygundur. Şu anda da orada uygulanan budur. Bir paket içerisinde pazarlanmıyor ama gelen herkes oraya gittiğinde, oranın hikayesini duyuyor, dinliyor. Bu da zaten o turizmi açıklar. Dark turizm yapısına yönelik paketler hazırlanmıyor ama gelen ziyaretçiler o dark turizme giriyor. Orayı bir eğlence mekanı olarak pazarlamıyoruz, orası hikayesiyle birlikte pazarlanıyor. Bu da bir nevi dark turizmi kapsıyor.”

“Turizm politikası sonra”

Kapalı Maraş ile ilgili siyaset eksikliğine dikkat çeken Dimağ Çağıner, “Orası açılacaktı vs bir sürü siyasi projeler vardı hiçbiri de gerçekleşmedi. Biz orayı ne yapacağımıza karar verirsek, pazarlamasını daha kolay yaparız. Benim orada gördüğüm tam olarak hangi statüde tutacağımıza karar vermediğimiz için oraya turizm anlamda bir kimlik kazandıramadık. Oradaki iş yapma modelimizi de oluşturmadık, oluşturmuş olsaydık orası turizme yönelik daha programlı, planlı bir şekilde çalışabilirdi” şeklinde konuştu.

Önce siyasi bir karar verilmesi gerektiğini vurgulayan Çağıner, “Oranın statüsü ne olacak? Biz orayı olduğu şekilde turizm pazarlama aracı olarak mı kullanacağız? Yoksa daha önce açıklandığı gibi yerleşime mi açılacak? Bunlara karar verilmesi lazım ki onun üzerinde bir turizm politikası oluşturulabilsin. Ülke için önemli bir siyasi araç olduğundan, bizim turizm ekonomisi üzerine yorum yapmamız doğru olmaz. Ne zaman ki oranın siyaseti oluşur, ondan sonra turizm politikası onun üzerine oluşturulur. Bundan önce bizi yönetenlerin bir karar vermesi lazım oradaki statünün amacı ne olacak?” ifadelerini kullandı.

Tolun: Sadece imaj olarak katkı sağladı

Orhan Tolun, “Maraş açıldığı günden beri bir tek imaj olarak katkı sağladı. Maddi olarak bir geliri olmadı. Maraş’ı görmeye özellikle gelen kimse olmadı ama Maraş duyurulmuş oldu ve Gazimağusa tanıtıldı” ifadelerini kullandı.

Mağusa’nın şehir olarak bu durumdan fayda sağladığını anlatan Tolun, “Kıbrıs’a gelenler, ‘Böyle bir yer varmış, açılmış gidelim’ diyerek gitti. Rum tarafından gelenler oldu. Bu bakımdan bir faydası olmadı diyemeyiz ama olağanüstü bir katkı da sağlamadı. Gelen geçen görmek için uğradığında, Gazimağusa’daki restoranlar, işletmeler yararlandı bu durumdan. Bu gibi katkılar sağladı Maraş’ın açılması” dedi.

“Ziyaretçi sayısı 2 milyonu bulmuştur”

Turistler geldiğinde Maraş’ın etrafında gizemli bir şekilde gezdiklerini ve kapalı olduğundan etrafından dolaşarak oraları anlattıklarını vurgulayan Orhan Tolun, “Açıldığı zaman içeriye daha fazla insan girdi. Etrafını 100 kişi gezdiriyorsak, açıldığında bin kişi gittik. Açıldığı dönem bir buçuk sene içerisinde 1 buçuk milyon kişiyi ağırlamıştı ama şu anda tahmini 2 milyonu bulmuştur ziyaretçi sayısı” ifadelerini kullandı.

Tolun, Maraş’ın açılması noktasında turizmin küçük bir hareketlenme kazansa da bunun aman aman bir durum olmadığını vurgulayarak, “Maraş’ın açılmasıyla, Rum tarafının Maraş’a karşılık havaalanının uluslararası uçuşlara direkt açılması gündeme geldi. Biz düşündük ama Rumlar kabul etmemişti daha önce. Maraş’ı biz açtıktan sonra Rumlar daha sonra dedi ki, ‘Birleşmiş Milletlerin gözetiminde Maraş’ı ve havaalanını açalım’ ama gene Maraş gündeme geldi. Açılmasıyla öneriler ortaya çıktı. Açılması kötü olmadı ama katkı da sağlamadı” ifadelerini kullandı.

“‘Black (dark)’ turizme uygun”

Kapalı Maraş’ın ‘black (dark) turizm’ yapmaya uygun bir yer olduğunu belirten Orhan Tolun, “Kara hatta hüzün turizmi olarak adlandırılan turizm zaten Maraş’ın hayalet şehir olarak adlandırılmasıyla da bağdaşıyor. Dünyada tamamen böyle şehirler var. Bu gibi şehirler terk edilmiş ve turistlerin dikkatini çeken yerler. Bazı bölümlerine girilen, bazılarına girilemeyen yerler. Maraş’ta şu an hemen hemen bu yapıya uygun çünkü hüznü de barındırıyor içerisinde. Gezerken o anları yaşayan insanlar duygulanıp gözyaşı döküyor bazen. O yüzden ‘black turizm’ yapısına çok uygun bir yer Maraş” ifadelerini kullandı.

“Giriş geliri turizm fonuna aktarılmalı”

Kapalı Maraş’tan ekonomik açıdan yararlanılmadığını söyleyen Orhan Tolun, “Kapalı Maraş fikrini KITSAB olarak, pandemi dönemi içerisinde hareketlendirme kazanmak için fikir olarak ortaya attık. Kapalı acentelerimize, turizm sektörümüze nasıl katkı sağlarız? Turizm fonuna nasıl gelir elde edebiliriz? diye düşündük ve küçük bir para karşılığında bunu yapabileceğimizi ön gördük” anımsatmasında bulundu.

Maraş gezintisi esnasında girişlerin ücretlendirilmesi gerektiğini belirten Tolun, “İçeriye girişlerin ücretsiz değil de yabancılara 1 Euro, yerli için 10 TL gibi küçük bir ücret karşılığında yapılması ve buradan elde edilen gelirin turizm fonuna aktarılmasını öngördük ve acentelerin, restoranların, rehberlerin, otellerin veya da tanıtıma harcanıp, turizme katkı sağlanmasını amaçladık ama başka bir şekilde açıldı ve bedava oldu. Böyle olduğu için turizme çok fayda sağlamadı.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu