KKTCSon Dakika Haberleri

Sertifikalı 5 bin ton tohum ekilecek

kullanilabilir

Çiftçiler, kasımda başlayacak yeni ekim dönemine hazırlanıyor. Çiftçiler Birliği Başkanı Nizam, üreticinin ithal edilen sertifikalı tohuma yöneldiğini, bu sayede daha fazla rekolte elde edileceğini açıkladı:

“Rekolte üst düzeye çıkacak”… Üreticilerin bu yıl sertifikalı tohuma aşırı bir ilgi gösterdiğini ifade eden KTÇB Başkanı Mehmet Nizam, “Sertifikalı tohum ile az yağış olan yarı kurak dönemlerde elde ettiğimiz rekoltenin üstünde rekolte elde edeceğimize inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

“Üreticiler tohumluk arayışında”… Mehmet Nizam, düşük faizli kredilerin geç onaylanmasından dolayı üreticilerin tohumunu tamamlayamadığı gibi TÜK’ün elindeki arpa tohumluğunu da bitirdiğini söyleyerek, bu nedenle üreticilerin şu an tohum arama aşamasında olduğunu açıkladı.

“100 bin dönüm arazi el değiştirdi”… Mehmet Nizam, yaklaşık 100 bin dönüm arazinin el değiştirdiğini belirterek, el değişmiş tarlaların betonarme olmasının an meselesi olduğuna dikkat çekti. Nizam, “Birinci-ikinci derecede üretim yaptığımız topraklar günden güne betonarme olmaya başladı. Buna bir an önce dur dememiz lazım” dedi.

Cemre CEMALİ

Arpa ve buğdaydan oluşan sertifikalı tohuma bu yıl üreticinin ilgisi oldukça yüksek. Geçtiğimiz yıl ithal edilen sertifikalı tohum 700 ton iken; bu yıl üreticiler yeni sezon için 5 bin ton sertifikalı tohum ekecek.

Bu rakamlar da ülke rekoltesinin geçmiş yıllara göre oldukça artacağını gösteriyor; ancak bunun için yağışlar da oldukça önemli.

KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB) Başkanı Mehmet Nizam, üreticilerin sertifikalı tohuma aşırı bir ilgi gösterdiğini ifade ederek, “Sertifikalı tohum ile az yağış olan yarı kurak dönemlerde elde ettiğimiz rekoltenin üstünde rekolte elde edeceğimize inanıyorum” vurgusu yaptı.

“Üreticiler kasımda ekime başlayacak”

Mehmet Nizam, çiftçilerin bu günlerde tarlalarını ekim sezonuna hazırlama aşamasında olduğunu ifade ederek kasımın ilk haftalarında üreticilerin arpa ve buğday ekimine başlayacağını belirtti.

Ülkemizde genelde arpa ekildiğini söyleyen Nizam, “Geçen yıla nazaran sertifikalı buğdayın kuraklığa daha dayanıklı olduğunu gördük. Birçok üretici buğday üretimine yöneldi” dedi.

Nizam, arpa ve buğday ekimi arasındaki farkın yıl içerisinde görüleceğine işaret ederek üreticilerin bütün tarlasını buğday ekerek zarara uğramaması için yarı yarıya ekim yapmaları çağrısında bulundu.

Girdi maliyetleri çok yükseldiği için birçok üreticinin sıkıntı içerisinde olduğuna dikkat çeken Nizam, düşük faizli kredilerin geç onaylanmasından dolayı üreticilerin tohumunu tamamlayamadığı gibi Toprak Ürünleri Kurumu’nun(TÜK) elindeki arpa tohumluğunu da bitirdiğini ve yeterli tohumu kalmadığını açıkladı.

“Üretici şu an tohum arama aşamasında”

Mehmet Nizam, bu nedenle üreticilerin şu an tohum arama aşamasında olduğunun altını çizerek yetkililerin bir an önce üreticilerin tohumluk ihtiyacını gidermesi gerektiğine işaret etti.

Buna bağlı, ülke dışından getirilecek olan tohumlukların ülkemize ayak uydurup uyduramayacağının da göz önünde bulundurulmasının önemine dikkat çeken Nizam, “Kuraklık yaşadığımız geçmiş dönemlerde dıştan gelen tohumların ülkeye uyum sağlamadığını gördük ve üretici bundan zarar gördü” şeklinde konuştu.

Nizam, birçok üreticinin elinde vigo tohumu olduğunu söyleyerek devletin bunu sübvanse ederek üreticiye vigo ektirme şansı olduğunu kaydetti.

Bunun nadas yerine geçebileceğini, toprağın içerisindeki minerallerin ve bitkileri geliştirecek hücrelerin yenileme şansı olacağının altını çizen Nizam, “Böyle bir çözüm yoluna da gidebilir” dedi.

Nizam, üreticilerin gerek gübre alımını tamamlaması gerekse tohumluk alabilmesi için üreticinin geçmiş yıldan kalan alacaklarını bir an önce alması gerektiğini ifade ederek, hükümetin bir an önce bunları hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.

“5 bin ton sertifikalı tohum ithal edildi”

Yeni sezona ekim yaptıktan sonra rekoltede nasıl bir değişiklik öngördüklerini de anlatan Mehmet Nizam, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıl sertifikalı tohum 700 ton civarında gelirken; üreticilere yaptığımız tanıtımdan ve rekoltesinin ne kadar yüksek olduğunu göstermemizden dolayı bu yıl üretici sertifikalı tohuma aşırı bir ilgi gösterdi. Dıştan gelen sertifikalı tohum 5 bin tonu buldu ve bunun yerli arpanın kat kat üstünde verim vereceği de ortadadır. Bu daülke rekoltesinin daha üst düzeye çıkacağının öngörüsüdür.”

Nizam, bütün bunlara karşın en önemli noktanın yağışlar olduğunu, yağış almadıktan sonra bitki olmayacağının altını çizerek, “Sertifikalı tohum ile az yağış olan yarı kurak dönemlerde elde ettiğimiz rekoltenin üstünde rekolte elde edeceğimize inanıyorum” vurgusu yaptı.

“Topraklar günden güne betonarme oluyor”

Tarım arazilerinin günden güne 3. ülke vatandaşlarına satıldığını belirten Mehmet Nizam, bu nedenle üreticilerin şahıslardan kiraladığı tarlaları şirketlerden kiralamak zorunda kaldığını söyledi.

Nizam, satılan alınan arazilerin genellikle üreticilere kiralanmadığını ya da kiralama söz konusu olmadan tarım arazilerinin direkt olarak betonarme alanlara döndüğünü ifade ederek “Birinci-ikinci derecede üretim yaptığımız topraklar günden güne betonarme olmaya başladı. Buna bir an önce dur dememiz lazım” diyerek sonraki nesillere toprağı işleme şansının verilebilmesi için bunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Yaklaşık olarak 100 bin dönüm arazinin el değiştirdiğini kaydeden Nizam, el değişmiş tarlaların betonarme olmasının an meselesi olduğuna dikkat çekti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu