Sınırüstü Bakımevi yılsonunda bitecek
Masraf 10 milyon TL’yi geçti… KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’nde çalışmalara ilk başladıklarında 500-600 bin TL’lik tamirat masrafı olacağını düşündüklerini anımsatarak, “Şu ana kadar koyduğumuz masraf neredeyse 10 milyon TL’yi geçti ve daha da devam ediyor” dedi.
Yönetim oluşturuldu… Bakımevinde yapısal sorunların ortaya çıkmasının önüne geçmek için İskele Belediyesi başkanlığında yeni bir yönetim oluştuğunu ifade eden Cafer Gürcafer, KTİMB, China Bazaar ve Kamtek Direktörü Ali Kamacıoğlu ailesinden birer temsilcinin de yönetimde yer alacağını açıkladı.
“Yeni bir yönetim olmalı”… Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Hatice Jenkins, bakımevinde istismarın gündeme gelmesi ile EVKAF’ın, yönetim kurulunu görevden aldığını anımsatarak, “Şimdi bu vakıf var mı? Varsa yeni bir yönetimin ortaya konması lazım” şeklinde konuştu.
“Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlanmalı”… Hatice Jenkins, bakımevinin bir devlet bakımevi olarak yerel yönetim ile iş birliği içinde Sosyal Hizmetler Dairesi’nin altında faaliyet göstermesi gerektiğini önererek, “O zaman kime ve hangi bakanlığa ait olduğu belli olur” ifadelerini kullandı.
Cemre CEMALİ
Skandal görüntülerle kamuoyunun gündemine gelen Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’nin tadilatının yılbaşından önce tamamlanması hedefleniyor.
Geçtiğimiz yılının ocak ayında duvarlarında yer alan küfler, bakımsızlıktan dökülen binası, pislik içinde ve soğukta hayatta kalmaya çalışan yaşlı insanların yaşadığı Sınırüstü köyündeki Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi, neredeyse hiçbir görevlinin olmaması, yaşlı ihmal ve istismarları ile gündeme gelmiş ve kapatılmıştı.
İnsanlık dışı yaşam koşullarının yaşandığı Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’nin tadilatı geçtiğimiz yılın şubat ayında Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından tadilatı için gönüllü olan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB), China Pazarlama LTD. ve Kamtek LTD’e devredilmişti.
KIBRIS’a konuşan KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, bakımevini üstünkörü bir şekilde yaparak yaşlı insanların bakımevine yerleştirilmesinin sorumluluğunu alamadıklarını söyleyerek, çalışmaları kökten planlayarak binayı en baştan yaptıklarını ifade etti.
500-600 bin TL’lik tamirat masrafı ile bitirmeyi öngördükleri işler için şu ana kadar masrafın neredeyse 10 milyon TL’yi geçtiğini belirten Gürcafer, yılbaşından önce Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’ni mefruşatı ile birlikte pırıl pırıl bir şekilde teslim etmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Hatice Jenkins ise Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’nin bir devlet bakımevi olarak yerel yönetim ile işbirliği içinde Çalışma Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi’nin altında bir bakımevi olarak faaliyet göstermesi gerektiğini ifade ederek, “o zaman kime ve hangi bakanlığa ait olduğu belli olur” vurgusu yaptı.
Gürcafer: Milyon dolara yaklaştı
Cafer Gürcafer, Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’nin yenileme çalışmaları için China Bazaar’ın sahipleri, Kamtek Direktörü Ali Kamacıoğlu ve ailesinin de gönüllü olduğunu hatırlatarak, geri kalan kısımların da Müteahhitleri Birliği’nin bütçesinden karşılandığını ifade etti.
Gürcafer, ülkemizdeki inşaat şirketlerinin de malzeme ve işçilik desteği verdiğini anımsatarak, Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’ndeki çalışmaların imece usulü ile yapıldığı bilgisini verdi.
Çalışmalara ilk başladıklarında çok küçük bir rakam olarak telaffuz edilen miktarın neredeyse milyon dolara yaklaştığını belirten Gürcafer, bakımevinde sadece çatının akıttığı ve ufak tefek boya gerektiği yönündeki söylemlerle işe başladıklarını ancak sonra durumun çok daha farklı olduğunu gördüklerini belirtti.
“Binayı çürümüş halde bulduk”
Cafer Gürcafer, birkaç noktada tadilat gerektiği ile ilgili söylemlerden sonra sorumluluk üstlendiklerini ve 2-3 ayda bu işleri tamamlamayı öngördüklerini anımsatarak, “sonra girdik ve baktık ki bina tamamen çürümüş halde” şeklinde konuştu.
Binanın çelik yapısının, elektrik-su hatlarının kurallara aykırı yapıldığını, yaşam alanları arasındaki bölmelerin eridiğini tespit ettiklerini söyleyen Gürcafer, oda bölümlerinde de yanıcı malzemelerin kullanıldığına dikkat çekti.
Gürcafer, “İçerisindeki su hatlarını görebilmek için tuvalet bölmelerini açalım dedik. Baktık ki bölmeleri sunta tahta malzemelerle yapmışlar. Allah acıdı da orada bir yangın çıkmadı. Yoksa saman gibi yanıp kül olurdu” diyerek, uluslararası standartlara göre böyle bir tesiste kullanılan malzemelerin yanıcı olmaması gerektiğinin altını çizdi.
Yıllarca kontrol edilmeyen, bakımı yapılmayan bir tesisle karşılaştıklarına işaret eden Gürcafer, bu tespitlerinden sonra Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’nin yıkılıp baştan yapılması gerektiğinin ortaya çıktığını anlattı.
“Çalışmaları kökten planladık”
Cafer Gürcafer, bütün bu izlenimlerinden sonra komisyonla bir karar aldıklarını anlatarak, bakımevini üstünkörü bir şekilde yaparak yaşlı insanların bakımevine yerleştirilmesinin sorumluluğunu alamadıklarını söyledi.
Bu nedenle çalışmalarını kökten planladıklarını ve binayı en baştan yapma kararı aldıklarını açıklayan Gürcafer, en başta 2-3 ay sürede bakımevindeki çalışmaların biteceğini ifade etmelerine karşın çalışmaların bu nedenle geciktiğini vurguladı.
Gürcafer, “Binanın çelik taşıyıcı sistemi ve çatısı değişti. Bütün elektrik ve su tesisatı ve mutfak, salon tamamen yenilendi. Tuvalet-duş gibi ıslak hacimler, kapı ve pencerelerin eskileri söküldü yenilendi” diyerek, Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’nde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“Tamamen yenilendi”
Binanın uluslararası standartlara göre tamamen yenilendiğini belirten Cafer Gürcafer, şöyle devam etti:
“İlk başladığımızda 500-600 bin TL’lik tamirat masrafı ile biteceğini öngördüğümüz işler için şu ana kadar koyduğumuz masraf neredeyse 10 milyon TL’yi geçti ve daha da devam ediyor.
Boya işlemleri yapıldı. Yatak, sandalye, masa, klima sistemleri de sıfırdan yenilendi. Böylece hemen hemen binanın sonuna geldik. Eksik olan bir takım kapılar üretimde, onların takılmasını bekliyoruz, rütuşlar yapılıyor. Hedefimiz yılbaşından önce Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’ni mefruşatı ile birlikte tamamen pırıl pırıl bir şekilde teslim etmek ve yaşlılarımızı tekrardan onun içerisine almaktır.”
“Bakımevi için yönetim oluşturulacak”
Cafer Gürcafer, Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi ile ilgili de yeni bir yönetim oluştuğunu ifade ederek, bakımevinin İskele sınırları içerisinde yer almasından dolayı İskele Belediyesi’nin başkanlığında bir yönetimin olmasının daha doğru olacağını düşündüklerini açıkladı.
Yönetimin içerisinde Müteahhitleri Birliği, China Bazaar’ın sahibi ve Kamtek Direktörü Ali Kamacıoğlu’nun ailesinden birer temsilcinin de yer alacağının bilgisini vererek, “Bunun amacı yeniden yapısal sorunların ortaya çıkmasının önüne geçmektir” vurgusu yaptı.
Jenkins: Yapısal olarak kime ait olacak?
Hatice Jenkins, Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’nin devlet malı üzerine kurulmuş EVKAF’a bağlı bir yer olduğunu belirterek, yıllardır denetlenmeden faaliyet gösterdiğini ve sonunda da istismar ile gündeme geldiğini ve kapatıldığını anımsattı.
Jenkins, EVKAF, Çalışma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın bakımevinden sorumlu olduğunu ancak herkesin yetki alanı ve sorumluluğunun da farklı olduğunun altını çizerek, bu kurumların yıllarca topu birbirlerine attıklarını ve Sınırüstü Bakımevi’nin yok olmasına göz yumduklarını belirtti.
Jenkins, şöyle devam etti:
“Başından beri soruyoruz, yapılacak denildi, gönüllü bulundu, yapılıyor ancak yapısal olarak kime ait olacak? kim sorumlu olacak? Kim yönetecek hala belli değil. Orada bir baş yani sorumlu bir kurum olmadığı için bu işler uzadı ve böyle devam ederse hiç bitmeyecek. Şu anda 3 bağışçı orayı tamir etmeye çalışıyor. Devletin ev sahipliği yaparak, kimin ne yaptığını ne yapacağını denetlemesi gerekiyor.”
“Sorumlu bir yönetim açıklanmalı”
Bakımevinin imarı başta olmak üzere yeni idarecisinin de kim olacağının bilinmesi ve bu aşamalarda söz sahibi olması gerektiğine dikkat çeken Hatice Jenkins, sorumlu bir yönetim açıklanmadıkça tadilatının da bitmeyeceğini söyledi.
Jenkins, Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’nde ihmal ve istismarın gündeme gelmesi ile EVKAF’ın, vakfın yönetim kurulunu ve mütevelli heyetini görevden aldığını anımsatarak “şimdi bu vakıf var mı, yok mu? Varsa mütevelli heyetinin atanması ve yeni bir yönetimin ortaya konması lazım” şeklinde konuştu.
“Çalışma Bakanlığı’nın altında olmalı”
Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı olarak Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’nin bir devlet bakımevi olarak yerel yönetim ile iş birliği içinde Çalışma Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi’nin altında bir bakımevi olarak faaliyet göstermesi gerektiğini öneren Hatice Jenkins, “O zaman kime ve hangi bakanlığa ait olduğu belli olur” dedi.