KKTCSon Dakika Haberleri

Sungur: Asıl sorun arazi alımlarında!

Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Sungur, “Birileri kaos ve panik yaratarak ülkeye can veren emlak sektörünü durdurmaya çalışıyor” dedi, yabancıların ev alımında bir sorun olmadığını savundu

Ev satışları devede piredir.. Sungur “32 bin 400 ev yabancıya satıldı. Bir dönümün 1338 olduğunu düşünürsek ve bu alanda yüzde 35 civarında imar olduğunu hesaplarsak, bugüne kadar yabacıya ev satışından dönen dönüm miktarı 6 bin dönüm olur. KKTC’nin verilerine baktığımızda 2.5 milyon civarında arazimiz var. Bunun 6 bin dönümü satılmış durumdadır. Devede piredir. Tehlikeli olan ev satışları değil, arazi satışlarıdır” dedi

Ezgi ÇELİK

Kıbrıs Türk Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Sungur, Kıbrıs TV ekranlarında yayınlanan Sabah Sabah programında Haluk Yerli’nin konuğu oldu. Yabancıların mülk alımına yönelik ülke içerisindeki huzursuzluğa değinen Başkan Sungur, rakamlar paylaştı.

Sungur’a göre yabancıların ev-daire alımında herhangi bir sıkıntı yok ancak arazi alımıyla ilgili tedbir şart.

Yabancıların mülk alımıyla ilgili felaket tellallığı yapıldığından şikayet eden Sungur, bunu Annan Planı döneminde de yaşadıklarını anımsattı.

“Birileri devamlı felaket tellallığı yapıyor”

“2003 yılında arazinin dönümü 100 pounddu. Birileri o dönem uğraştı, Annan planı gündeme geldi, kapılar açıldı birileri umutlandı. Yabancılar mal almaya başladı. O dönem “Kıbrıs Rumlaşıyor, yabancılaşıyor, mallarımız elimizden gidiyor” diye bağırdık ve Rum tarafı devreye girdi” diyen Sungur, o dönemki Rum Dışişleri Bakanlığı’nın dost ülkelere konuyu aktarması ve rahatsızlığını dile getirdiğini hatırlattı.

Bu süreç sonrasında 2010 yılında “KKTC bitti, rüzgar oynamaz” denildiğini ardından da dünyayı saran Covid belasının çıktığını anımsatan Sungur, “Şimdi de “memleket bitti” deniyor. Birileri devamlı felaket tellallığı yapıyor” ifadelerine yer verdi.

2,5 milyon dönüm araziden 6 bini yabancıya satıldı

Sungur yabancıların mal alımına ilişkin önemli rakamlar paylaştı:

“32 bin 400 yabancıya ev satıldı. Bir dönümün 1338 olduğunu düşünürsek ve bu alanda yüzde 35 civarında imar olduğunu hesaplarsak, bugüne kadar yabacıya ev satışından dönen dönüm miktarı 6 bin dönüm olur. KKTC’nin verilerine baktığımızda 2.5 milyon civarında arazimiz var. Bunun 6 bin dönümü satılmış durumdadır. Devede piredir. Tehlikeli olan ev satışları değil, arazi satışlarıdır.”

Bir yabancının yasal olarak 500 metrekareden fazla alım yapamayacağını anlatan Başkan Sungur, “Bir yabancı gider bir avukata ve der ki; “gel bana şirket kur, yüzde 51’de hissedar da sen ol.” Onun adına bir X firma gelir ve binlerce dönüm arazi satın alır. Bu var demiyorum ama olabileceği söylüyorum. Ne yasa geçirirlerse geçirsinler bunu takip edemezsiniz!. Boşu boşuna panik yapıyoruz. Bizim takip etmemiz gereken arazi satışları için kurulan şirketlerdir. Bu satışları nasıl durduracağımızdır ki, bu konuda herhangi bir çalışma yoktur” dedi.

“Avukatlar yasasında değişiklik yaptık mı?”

Ev satışlarında bir sıkıntı olmadığını, kriz de yaşanmadığını, ev fiyatlarını da artmadığını iddia eden Hasan Sungur, sıkıntının transitler kanalıyla ülkedeki yabancıların arazi satın alması olduğuna değindi. “Birileri kaos ve panik yaratarak ülkeye can veren emlak sektörünü durdurmaya çalışıyor” iddiasını ortaya atan Sungur, “Kendi yasa ve yanlış beyanlarımızla KKTC’yi krize sokuyoruz” diye konuştu.

2007 Başbakanlık raporlarına bakılması durumunda geçmişte yaşanılan krizin altından avukatların çıktığının görüldüğünü söyleyen Sungur, “2007’de de emlak krizi çıktı. Gary Robb vardı, biz öyle yaptık böyle yaptık batırdık. Bu raporlara bakıldığında buradan mülk alan yabancının ismi bölgesi, firmanın ismi, emlakçının ismi, problem özeti ve avukatın kim olduğu yazıyor. Bir çoğunda problem avukat çıktı. Peki biz bu dolandırıcılıkların önüne geçmek için avukatlar yasasında ne yaptık?” diye sordu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu