Türkiye’de ‘Görgü kuralları’ artık müfredatta
Ortaokullarda “görgü kuralları ve nezaket”, liselerde “adabı muaşeret” isimli seçmeli derslerin müfredatı hazırlandı. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı, iki yeni dersin içeriğine dair merak edilenleri açıkladı.
Milli Eğitim Bakanlığı, dersin adını pedagojik uygunluk açısından liselerde “adabı muaşeret”, ortaokullarda ise “görgü kuralları ve nezaket” olarak belirledi. Orta öğretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, “adabı muaşeret” dersinin, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan “görgü kuralları ve nezaket” dersinin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylandı.
İKİ DÜZEYDE 72 SAATLİK PROGRAM İÇERİYOR
Ortaokullarda tüm kademelerde seçmeli ders olarak işlenecek “görgü kuralları ve nezaket”dersi ile öğrencilerin, iletişimde görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri, aile içinde, okulda, toplum içerisinde ve kişiler arası ilişkilerde görgü kurallarına ve nezakete uygun davranış sergilemeleri amaçlanıyor.
Bunun yanı sıra, derslerde öğrencilerin farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaketin önemini anlamaları, çevreye karşı duyarlı olmaları ve dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaketin önemini fark etmeleri hedefleniyor.
Ders, iki düzeyde 72 saatlik öğretim programını içeriyor.
Dersin ilk düzeyindeki müfredat;”görgü ve nezaket”, “ailede görgü kuralları ve nezaket”, “okul ortamında görgü kuralları ve nezaket”, “toplum içinde görgü kuralları ve nezaket” olmak üzere 4 üniteden oluşuyor. İkinci düzeydeki müfredatında ise, “görgü ve nezaket”, “kişiler arası ilişkilerde görgü kuralları ve nezaket”, “çevrede görgü kuralları ve nezaket”, “dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaket”, “farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaket” olmak üzere 5 farklı ünite yer alıyor.
“Görgü ve Nezaket” modülünde, görgü, nezaket, zarafet, saygı, sevgi, teşekkür, hürmet, edep, mahremiyet, hak, sorumluluk ve terbiye konularında çeşitli örnek olaylar anlatılacak.
“Aile İçinde Görgü Kuralları ve Nezaket” modülünde, öğrencilere aile içi iletişimde görgü kurallarına uyma, nazik olma, kişisel bakıma özen gösterme ve sofra adabına uygun davranma becerilerinin kazandırılması amaçlanıyor.
“Okul Ortamında Görgü Kuralları ve Nezaket” modülünde, öğrencilerin arkadaşlarıyla iletişimde nazik olmaları, ortak alanların temizliğine özen göstermeleri, gerektiğinde akranlarına yardım etmeleri ve milli/manevi değerlere saygı göstermeleri hedefleniyor.
“Toplum İçinde Görgü Kuralları ve Nezaket” modülünde, öğrencilerin toplumsal alanda nezaketli olmaları, iletişim kurdukları kişiye uygun hitap şeklini tercih etmeleri ve başkalarının haklarına saygı göstermelerinin önemi vurgulanacak.
“Kişiler Arası İlişkilerde Görgü Kuralları ve Nezaket” modülünde, öğrencilerin kişiler arası iletişimde görgü ve nezaketin önemini anlamaları, empati becerileriyle toplumsal birlikteliğe nasıl katkıda bulunacaklarını fark etmeleri sağlanacak. “Çevrede Görgü Kuralları ve Nezaket” modülünde ise öğrencilerin çevresindeki sorunlara yönelik projeler üretmeleri teşvik edilecek.
“Dijital Ortamlarda Görgü Kuralları ve Nezaket” modülünde, öğrencilere dijital iletişim araçlarını kullanırken nezaket ifadelerini kullanmanın önemi öğretilerek, uygun davranışları sergilemeleri desteklenecek. Ayrıca, dijital iletişimin aile içi iletişimi nasıl etkilememesi gerektiği vurgulanacak ve dijital ortamlarda zamanın verimli kullanımına odaklanılacak.
“Farklı Kültürlerde Görgü Kuralları ve Nezaket” modülünde, öğrencilerin farklı kültürlerdeki görgü kurallarını ve nezaket ifadelerini tanımaları, buna saygı göstermeleri ve örneklerle bu farklılıkları anlamaları hedefleniyor.
LİSELERDE DRAMA, GÖZLEM, TARTIŞMA GİBİ ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK
Lise 9. ve 10. sınıflar için düzenlenen 36 saatliköğretim programına, seçmeli dersler arasına eklenen adabı muaşeret dersi, Türk kültürü ve toplumsal gelişmeleri dikkate alarak, görgü ve nezaket kurallarını geniş bir perspektifle ele alacak şekilde tasarlandı.
Dersin öğretim programı, öğrencilerin adabı muaşerete uygun konuşma, giyinme ve davranma becerilerini geliştirmeyi hedeflerken, bu kazanımları desteklemek adına çeşitli etkinliklerle zenginleştirilmiş, ilgi çekici araştırma ve uygulama odaklı bir öğrenme sürecini içeriyor.
Program, öğrencilere milli ve manevi değerleri özümsemelerini sağlayarak, tutum ve davranışlarını bu yönde şekillendiren, insanlar arasında karşılıklı sevgi, saygı ve toplumsal huzuru amaçlayan kuralları hayata geçiren bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor.
Adabı muaşeret dersinde, sadece teorik bilgilerin öğretilmesi yerine, drama, gözlem ve tartışma gibi etkinliklere vurgu yapılıyor. Bu sayede öğrencilere, yaparak ve yaşayarak öğrenme imkanı tanınarak, geçmişten günümüze kültürde yer alan görgü, nezaket ve zarafetin içselleştirilmesi ve davranışa dönüşen kalıcı öğrenmelerin sağlanması amaçlanıyor.
DERS, 7 ÜNİTEDE ANLATILACAK
Liselere yönelik dersin müfredatı, toplamda yedi üniteden oluşuyor. İlk birim olan”Kültürden Kavrama Adabı muaşeret,” öğrencilerin “edep, görgü, terbiye, medenilik, sabır, zarafet ve nezaket” kavramlarıyla birlikte farklı kültürlerden adabı muaşeretle ilgili örnekleri tanımalarını hedefliyor.
İkinci modül olan “Kişisel Tutum ve Adabı muaşeret,”öğrencilere güven verici davranışları ayırt etme, iyiliğin önemini anlama, kişisel bakım ve temizlik kuralları ile uygun giyinmenin önemini anlatma amacını taşıyor.
“Ailede Adabı muaşeret” biriminde ise, aile içi ilişkilerde sevgi ve saygının önemi, mahremiyet, Kur’an-ı Kerim ve sünnette anne babaya hürmet, akrabalık ilişkilerinde adabı muaşeret, sevinç ve üzüntüde aile bireyleriyle bir araya gelme gibi konular ve “sılayırahim” kavramının önemi üzerinde durulacak.
Programın en kapsamlı birimi olan “Toplumda Adabı muaşeret” adlı dördüncü ünitede ortak kullanım alanlarında, salon programlarında, okulda, komşuluk ilişkilerinde, ziyaretlerde, misafirlerin karşılanması, ağırlanması ve uğurlanmasında adabı muaşeretin önemine vurgu yapılacak.
“İletişimde, Teknoloji ve Sosyal Medya Kullanımında Adabı muaşeret” adlı beşinci modülde kişiler arası adabı muaşeretin yanı sıra teknoloji ve sosyal medya kullanımında adabımuaşeret anlatılacak.
“Doğal Kaynakların Kullanımı ve Çevrenin Korunmasında Adabı muaşeret” adlı altıncı ünitede atıkların ayrıştırılması, geri dönüşüm projeleri, orman yangınlarının önlenmesi için yapılan çalışmalar, çevre dostu projeler gibi uygulamalara değinilecek.
Son ünite olan “İş ve Meslek Hayatında Adabı muaşeret” ise giyim kuşama özen gösterme, görüşmeye zamanında gelme, el sıkma, göz kontağı kurma ve beden diline önem vermenin iş ve meslek hayatındaki önemini vurgulayacak.