Uyuşturucu kullanım yaşı 11’e kadar düştü
Ülke gençliğini tehdit eden uyuşturucunun kullanım yaşı 11’e kadar düşerken, 2023 yılında 417 kişi uyuşturucudan tutuklandı
4 yılda bin 600, 3 ayda 53 kişi… Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik Şubesi’nin başarılı operasyonları ülkedeki uyuşturucu tehlikesini gözler önüne seriyor. Ocak 2020 – Mart 2024 tarihlerini kapsayan 4 yıllık sürede kanunsuz uyuşturucu madde suçundan tutuklanan kişi sayısı bin 600. 2023’te de 417 kişi uyuşturucudan tutuklanırken, 2024’ün ilk üç ayında bu sayı 53 oldu.
Veba gibi yayılıyor… Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, uyuşturucu bağımlılığı ve kullanımının, özellikle gençleri ve toplumu tehdit ettiğini belirtti. Çocuklara yönelik bağımlılık eğitimlerinin yetersiz olduğunu, Denetimli Serbestlik Yasası’nın tam olarak uygulanmadığını söyleyen Çakıcı, bundan dolayı uyuşturucu kullanımının veba gibi yayıldığını anlattı.
Seher AKBAĞ
Uyuşturucu belası, ülkemiz, özellikle de gençler için çok büyük bir tehdit haline geldi. Mahkeme koridorları, uyuşturucudan tutuklananlarla dolup taşıyor. Son zamanlarda polisin yaptığı operasyon ve denetimlerde ortaya çıkan tablo ve veriler bu gerçeği gözler önüne seriyor.
Polis Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, 2020-2024 Mart tarihlerini kapsayan 4 yıllık sürede kanunsuz uyuşturucu madde suçundan tutuklanan kişi sayısı bin 600. Uyuşturucudan tutuklananların yıllara göre dağılımına bakılırsa, yüzlerce kişinin başını belaya soktuğu görülüyor.
Buna göre 2020’de 444, 2021’de 363, 2022’de 323 ve 2023’te de 417 kişi uyuşturucudan tutuklandı. 2024 yılının ilk üç ayında ise uyuşturucudan tutuklananların sayısı 53 oldu.
Öte yandan dünyada ve ülkemizde madde kullanımına başlama yaşı da gittikçe düşüyor.
Konuya ilişkin KIBRIS’a konuşan Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, ülkedeki uyuşturucu kullanımının artmasında eğitim programlarının yetersizliği ve ülkenin uyuşturucu transit noktası olmasının etkili olduğunu söyledi.
Çakıcı, uyuşturucu kullanımının artmasında geçmişteki eksikliklerin etkili olduğunu vurguladı ve özellikle uyuşturucu ticaretini yapanların üzerine gidilmesi gerektiğini ifade etti.
“Uyuşturucu kullanımı 11 yaşa kadar düştü”
Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, yapılan bilimsel araştırmalara göre ülkemizde uyuşturucu kullanımının 11 yaşa kadar düştüğünü belirtti. Çakıcı, en yoğun deneme yaşının ise 15-16 olduğunu vurgulayarak, uyuşturucu kullanımının çocuk yaşlara kadar indiğine dikkat çekti.
Çakıcı, yapılan anketlere göre çocukların uyuşturucu kullanımına yönelime verdiği cevabın ‘merak’ olduğunu belirtti. Ancak Çakıcı, merakın her zaman denemeye yönlendirici bir anlam taşımadığını vurgulayarak, ihmal edilmiş, istismara uğramış, aşırı şımartılmış çocuklar ile arkadaş ve okul ortamlarının uyuşturucu kullanımına yönlendirebileceğini ifade etti.
Ayrıca uyuşturucu ile mücadelede eğitim programlarının yetersizliğinin kullanımı artırdığını ve Kıbrıs’ın uyuşturucu transit noktası olmasıyla ülkeye uyuşturucunun bulaşmasının da etkili olduğunu dile getiren Çakıcı, ülkemizde uyuşturucu kullanımının artmasına farklı nedenlerin de etkili olduğunu söyledi.
“Çocuk ve gençlere yönelik bağımlılık eğitimleri yetersiz”
Ülkemizde son altı ayda uyuşturucu tedavisinde ilerleme kaydedildiğini anlatan Çakıcı, Pembe Köşk’ün Kıbrıs’taki tek bağımlılık tedavi merkezi olduğunu bildirdi.
Mehmet Çakıcı, Sağlık Bakanlığıyla yapılan anlaşma çerçevesinde hastalara Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde psikososyal tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin verildiğini ifade etti.
Ancak okullarda eğitimler konusunda sıkıntılar olduğunu vurgulayan Çakıcı, özellikle çocuk ve gençlere yönelik uyuşturucu, alkol, sigara gibi bağımlılık eğitimlerinin yetersiz olduğunu kaydetti.
Çakıcı, sadece liselere yönelik eğitim programlarının olduğunu ve bu programların da 2000 yılında kendisi tarafından hazırlandığını ancak 16 yıl uygulanmadığını dile getirdi. Daha sonra Eğitim Bakanlığı’ndan programın yenilenmesi talebinin geldiğini ve 2018 yılında eğitim programının yenilenerek pilot çalışma yapıldığını söyleyen Çakıcı, sonraki süreçle ilgili bilgi sahibi olmadığını belirtti.
Eğitim programının sadece liselere yönelik hazırlandığını ifade eden Çakıcı, ortaokul ve ilkokullara yönelik bir programın bulunmadığını ve ara sıra yapılan seminerlerin bilimsel bir önleme eğitim programı olmadığını söyledi.
“Denetimli serbestlik, sıkı denetlenmediği için istenen sonucu vermiyor”
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Çakıcı, son dönemde narkotik şubenin çalışmalarını artırdığını gözlemlediğini ve bu durumun mahkemelerdeki davaların sayısını artırdığını belirtti.
Her yıl mahkemelerde en fazla karşılaşılan sorunun uyuşturucu olduğunun söylendiğini anımsatan Çakıcı, 2016’da çıkan Denetimli Serbestlik Yasası’nın önemine değindi.
Mehmet Çakıcı, eskiden, satıcılar ve kullanıcıların cezaevine gönderildiğini ancak diğer ülkelerde bağımlılara tedavi şansı verildiğini, sadece satıcıların cezaevine gönderildiğini ifade etti. Ülkemizde ise 2016’ya kadar bağımlılar ve satıcıların birlikte cezaevine gönderildiğini ve bu durumun uyuşturucu kullanımını artırdığını belirten Çakıcı, 2016’da çıkan Denetimli Serbestlik Yasası’yla bağımlılara bir tedavi hakkı verildiğini ve bağımlıların bir kereye mahsus tedavi amaçlı serbest bırakıldığını anlattı.
Çakıcı, denetimli serbestliğin 15 günde bir doktora muayene, tahlil yapma ve haftada bir polise imza atma gibi kuralları olduğunu ancak bu kuralların güçlü şekilde uygulanamadığını belirtti; şöyle devam etti:
“Devlette doktorlar, çok fazla hasta olmasından dolayı hastalarını 5-10 dakika görebiliyor. Bu noktada doktorları suçlamıyorum. Sosyal hizmetler eleman eksikliğinden dolayı yapılan tahlili verimli şekilde göremiyor. Aslında o yasa tam olarak uygulansa başarı oranı yüzde 93’tür. Türkiye’de bu oran yüzde 93’tür. Buna dayanarak söylüyorum. Bizde çok sıkı denetlenmediği için istenen sonucu vermiyor. 8 yıldır kimse yasa ile ilgili bir çalışma yapmadı.”
“Veba gibi yayılmaya devam edecek”
Çakıcı, tüm bu faktörler yüzünden uyuşturucu kullanımının arttığını belirtti. Uyuşturucunun önlenmesinde geçmişten gelen büyük eksiklikler ve kayıplar olduğunu vurgulayan Çakıcı, yıllardır çocukların okullarda eğitimsiz kaldığını ve tedavi imkanlarının kısıtlı olduğunu ifade etti. Ancak, şu anki Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek’in katkılarıyla tedavi olanaklarının arttığını dile getiren Çakıcı, önemli olanın halkı bilinçlendirmek ve eğitmek olduğunu ve geleceğe yönelik adımların atılması gerektiğini belirtti.
Uyuşturucu ticareti yapanların üzerine gidilmesinin şart olduğunu vurgulayan Çakıcı, devletin bir politika belirlemesi ve uyuşturucunun ülkeye nasıl geldiğinin ve kimin getirdiğinin araştırılması gerektiğini ifade etti. Çakıcı, aksi takdirde uyuşturucunun veba gibi yayılmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.