GenelDünya

Uzman isim uyardı: Beyin gelişimine zarar verebilir

Sigaranın zararlarına karşı eksperler uyarıyor. Dünya Sıhhat Örgütü’nün normal sigaralar kadar zararı olduğunu belirttiği elektronik sigaraların sağlığa olan zararları ile ilgili açıklamalarda tespit edilen Göğüs Hastalıkları Eksperi Dr. Ayhan Değer, “Elektronik sigara çocuklarda ve genç erişkinlerde 20’li yaşların başına kadar beyin gelişimine zarar verebilir. Hamilelerde gelişmekte olan fetüsler amacıyla toksiktirler. Kardiyovasküler sistemde tansiyon ve nabız yüksekliğine, kalp krizine, inmelere sebep olabilir” dedi.

Günümüzde genelde sigarayı bırakma hedefli alınan elektronik sigaralar, beyin gelişiminden inmeye, inmeden kansere ve kalp krizine kadar çoğu hastalığa sebep olabiliyor. Dünya Sıhhat Örgütü de elektronik sigaraların insanlara verilen zararlardan kaynaklı ülkelere “acil önlem” davetinde bulundu. Göğüs Hastalıkları Eksperi Dr. Ayhan Değer ise elektronik sigaralar ve zararları ile ilgili bilgi verdi.

“GENÇLER E-SİGARADAN NORMAL SİGARAYA GEÇİYOR”

18-22 yaş arasındaki gençlerin elektronik sigara içtikten sonra normal sigaraya da geçiş yaptıklarını bildiren Göğüs Hastalıkları Eksperi Dr. Ayhan Değer, “Çoğunlukla sigara bırakılması suretiyle kullanılmaya başlanan bu ürünler, sigara içmeyen bilhassa 18-22 yaş arasındaki genç erişkinler arasında da süregelen bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Üstelik oluşturulan çalışmalar bu bireylerin daha sonra büyük oranda classic sigaraya da başladıklarını göstermiştir. Isıtılmış tütün ürünleri elektronik olarak denetim edilen bir ısıtma sistemi ile tütün yakmadan nikotin açığa çıkaran ürünlerdir” diye konuştu.

ee

“Beyin gelişimine zarar verebilir”

Elektronik sigaraların sıhhat üzerindeki tesirlerinden bahseden Uzm. Dr. Değer, “Elektronik sigara çocuklarda ve genç erişkinlerde 20’li yaşların başına kadar beyin gelişimine zarar verebilir. Hamilelerde gelişmekte olan fetüsler amacıyla toksiktirler. Kardiyovasküler sistemde tansiyon ve nabız yüksekliğine, kalp krizine, inmelere sebep olabilir. Solunum sisteminde başta kanserler olmak üzere solunum kapasitemizi düşüren fazlası hastalığa namacıyla olabilirler” dedi.

“SADECE İÇERİSİNDE BULUNAN AROMALAR BİLE HASTALIĞA YOL AÇABİLİR”

Elektronik sigaraların içersinde belirleme edilen aRomaların bile hastalığa yol açabileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Değer, “Son günlerde Evali Sendromu olarak adlandırılan akut dönemde (özellikle ilk 3 ayda) akciğer hasarı ortaya getiren ve Bu sayede solunum yetmezliğine namacıyla olan, hem de sonuç olarak ölüme yol açabilen bir hastalığa yol açtıkları gösterilmiştir. Sadece içersinde var olan detaylı aRomalar bile hastalıklara yol açmaktadırlar. Dişte çürük, dişeti iltihabı ve farenjite namacıyla olabilirler. Bağımlılık gerçekleştirdikleri gösterilmiştir. İçindeki pillerde ortaya gelen patlama ve alev alma neticesi baş-boyun yaralanmaları, cilt yanıkları gibi ek tehlikeler de oluşturabilirler. Isıtılmış tütün ürünleri de kansere yol açan toksik emisyonlara maruz bırakır. Klasik sigaralardan daha az zararlı olduğuna dair dikkat çekici bir ispat yoktur. Bunlar da alışkanlık yaparlar” şeklinde konuştu.

“KANSEROJEN MADDELER İÇERİYOR”

E-sigaranın içersinde belirleme edilen kimyasalların kanserojen maddeler içerdiğini dile getiren Uzm. Dr. Değer, “Nikotin konsantrasyonlar büyük oranda değişiklik gösteren elektronik sigaralarda ilaveten propilenglikol, gliserol, etilenalkol, polietilenglikol, diasetildietile, glikol, aminotadalofil, rimonabat, cannabibinoid, nitrozaminler, formoldehit, asetaldeit, keton, civa, tetrametilpirazin, kurşun, nikel, krom, suni aRomatikler olmak üzere çok detaylı kimyasallar vardır. Bunların fazlası toksik tesir gösterir ve kanserojenlerdir. Sonuç olarak; bu ürünlerin en az classic sigaralar kadar zararlı olabilme potansiyelleri olduğunu söyleyebiliriz. Hem de bu ürünlerin tüketimi oran olarak yeni olmasından bugün amacıyla şimdilik bilmediğimiz ama gelecekte belirleme edebilecek zararları olma ihtimalini de düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu