KKTCSon Dakika Haberleri

Vatandaş ilaca erişemiyor

Halkı çok büyük sıkıntı bekliyor… Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, doktorların hastaları muayene etmeden, hastanın takibini yapan hekim olmadan reçete yazmasının Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Hekimlik Yasası’na aykırı olduğunu söyleyerek, “Halkı çok büyük sıkıntılar bekliyor çünkü hiçbir adım atılmadığı için doktorlar yasal endişeden dolayı reçete yazmıyor. İnsanlar da ilaçlarına ulaşamıyor” diye konuştu.

“Yorulduk, bırakıyoruz”… Yönetim kurulu ile aldıkları karar çerçevesinde pazartesi veya salı basın toplantısı gerçekleştirecek Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği, sürecin bu şekilde devam etmesi halinde bundan sonra ilaç yazmayacaklarını açıklayacak. Remzi Gardiyanoğlu, “Artık bırakıyoruz. Bu işin peşinden koşmaktan yorulduk. Hepimiz sistemden çıkacağız, hiçbir serbest hekim sosyal sigorta reçetesi yazmayacak” dedi.

“28 hekim sistemden çıkmak istedi”… Remzi Gardiyanoğlu, serbest çalışan hekim 950 hekimden sadece 92’isinin sosyal sigorta reçetesi yazmaya yetkisi olduğunu belirterek, 92 hekimden 28’inin gönüllü olarak sözleşmelerini iptal etmek ve sistemden ayrılmak istediklerine yönelik başvuru dilekçesi birliğe teslim ettiğini açıkladı.

“Bakanlıktan ses yok”… Remzi Gardiyanoğlu, “En son 4 hafta önce ‘İdari meclisi topluyoruz, doktorlara katkı payı vereceğiz, haklısınız’ dediler. Hekimlerin Sosyal Sigortalar’la yaptığı sözleşmelerin bütün maddelerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile gözden geçirdik, bütün maddelerde mutabık kaldık. Sigortalarla yapacağımız sözleşmeler hazır; ancak iki haftadır bakanlıktan ses yok” ifadelerine yer verdi.

Cemre CEMALİ

Toplumda infial yaratan “reçete yolsuzluğu” ile ilgili polis tarafından 13 Eylül 2023 tarihinde başlatılan soruşturmada neredeyse 2 ayın sonuna yaklaşıldı.

Tutuklamalara ek olarak yargı süreci de devam ederken bu süreç içerisinde mağdur olan yine vatandaş oldu.

Doktorlar yasal endişeden dolayı artık reçete yazmadığı için kronik hastalar ilaca erişemiyor.

Sosyal sigorta reçetesi yazma yetkisi olan 92 doktordan 28’i sistemden çekilmek için başvuru dilekçesi yazdı.

KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, sosyal sigorta reçetesi yazmaya yetkili olan 92 hekimden 28’inin gönüllü olarak sözleşmelerini iptal etmek ve sistemden ayrılmak istediklerine yönelik başvuru dilekçesi teslim ettiğini ifade ederek “Bundan sonra hiçbir serbest hekim sosyal sigorta reçetesi yazmayacak çünkü hasta muayene etmeden hastanın müdavim hekimi olmadan reçete yazmamız hekimlik yasasına aykırı. Biz artık bırakıyoruz bu işin peşinden koşmaktan yorulduk” vurgusu yaptı.

REMZI GARDIYANOGLU 1

“Doktorlar yasal endişeden dolayı reçete yazmıyor”

K.T. Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, ilaç yolsuzluğunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın konuyu yargıya taşıdıktan sonra süreci yönetemediğini savundu. Eczacılar Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi Serbest Çalışan Hekimlerin de bu konunun bir paydaşı olduklarını belirtti.

Gardiyanoğlu, doktorların hastaları muayene etmeden, hastanın müdavi hekimi yani takibini yapan hekim olmadan reçete yazmasının Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Yasası’na aykırı olduğunu söyleyerek “Halkı çok büyük sıkıntılar bekliyor çünkü doktorlar yasal endişeden dolayı reçete yazmıyor” dedi.

Yolsuzluk yaparak haksız kazanç elde edilmesinin işin başka bir boyutu olduğunu ve konunun yargıda olduğunu anımsatan Gardiyanoğlu, geri kalan hekim gurubunun da kendini güvende hissetmediği için bugüne kadar yaptığı iyilikleri bundan sonra yapmayacağını kaydetti.

“Hekimlik Yasası’na aykırı yüz binlerce reçete yazıldı”

Gardiyanoğlu, yasal olmadığı halde sigorta reçetesi yazan hekimlerin büyük bir kısmının yıllar içerisinde yazılan yüz binlerce reçetenin yüzde 80-90’ının Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Hekimlik Yasasına tamamen aykırı hareket ederek insanların ilaca ulaşmasını sağladığını söyleyerek, doktorların bu noktadaki endişelerinde haklı olduğunu ifade etti.

Doktorların bugüne kadar tanımadıkları bilmedikleri insanlara iyi niyetle ilaç yazdığına işaret eden Gardiyanoğlu şöyle devam etti:

“Hasta gelip ‘ben tansiyon hastasıyım ilacımı yazar mısın’ ya da ‘benim çocuğumun ateşi var şu ilacı yazar mısın’ dediğinde doktor iyi niyetle birebir gördüğü ve karşısında duran hastaya ilacı yazdı. Tanımadığı bilmediği, eczacının talimatıyla yazan, hekimin şifresini verip eczacının adına yazılanlar yasadışı ve usulsüzce yapılmıştır onları savunmuyorum ona yargı karar verecek.”

Gardiyanoğlu, reçete soruşturması başladıktan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bundan sonraki süreci kurgularken hiçbir serbest hekimin bundan sonra Kıbrıs Türk Tabipler Birliği yasasına aykırı olarak hastasını muayene etmeden ya da hastasının müdavi hekimi olmadan reçete yazmayacağını ifade ettiklerini kaydederek bu konu ile ilgili Sosyal Sigortalar ve Çalışma Bakanlığı ile defalarca toplantı yaptıklarını vurguladı.

“İnsanlar ilaçlarına ulaşamıyor”

Gelinen noktada hiçbir adım atılmadığının ve insanların ilaçlarına ulaşamadığının altını çizen Gardiyanoğlu, “Hekimler asla reçete yazmıyor çünkü ne olacağını bilmiyor. Bu olay ortaya çıktığından beridir Kıbrıs Türk Tabipler Birliği serbest hekimlere mesaj atarak Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Yasasını hatırlatıyor ve ‘sakın bundan sonra hasta muayene etmeden müdavim hekim olmadan reçete yazmayın’ diye uyarıda bulunuyor. Serbest hekimlerin reçete yazabilmesi için muhakkak hastayı muayene etmesi ve hastanın müdavi hekimi olması gerekiyor” vurgusu yaptı.

“İki haftadır Bakanlık’tan ses yok”

Gardiyanoğlu, yapılan toplantılar neticesinde en son gelinen nokta ile ilgili bilgi verdi:

“Nasıl ki Sosyal Sigortalar Çalışma Bakanlığı ilacın belli bir kısmını eczacılara ödüyor ve diğer kısmını da vatandaş kendi ödüyorsa; Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Yasasının en alt limiti olan 560 TL gibi bir paranın yüzde 50’sini sosyal sigortalar çalışma bakanlığı serbest hekimlere ödesin, geri kalan kısmını hekim ister hastadan alsın ister almasın. En son 4 hafta önce ‘idari meclisi topluyoruz katkı payını da size vereceğiz, haklısınız’ dediler. Hekimlerin Sosyal Sigortalarla yaptıkları sözleşmelerin bütün maddelerini de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile gözden geçirdik, bütün maddelerde mutabık kaldık. Sigortalarla yapacağımız sözleşmeler hazır ancak 2 haftadır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan hiçbir ses yok.”

ilac 1478369 2

“92 hekimden 28’i sistemden çekilmek için dilekçe yazdı”

Gardiyanoğlu, hekimlerin reçete yazarken ileride yasal sıkıntıya düşmemesini amaçladıklarını belirterek bundan sonra hekimleri sosyal sigorta reçetesi yazmaya ikna etmenin imkânsız olduğunu, hiçbir hekimin bunu asla yapmayacağını dolayısıyla da şu anda ilaca ulaşmada yaşanan sıkıntının giderek büyüyeceği söyledi.

Serbest çalışan hekim sayısının 950 olduğunu ve bu hekimlerden 92’isinin sosyal sigorta reçetesi yazmaya yetkili olduğunu kaydeden Gardiyanoğlu, 92 hekimden 28’inin gönüllü olarak sözleşmelerini iptal etmek ve sistemden ayrılmak istediklerine yönelik başvuru dilekçesi teslim ettiğini ifade etti.

Gardiyanoğlu, “Biz artık bırakıyoruz bu işin peşinden koşmaktan yorulduk. Defalarca çözüm önerdik hepsini de kabul ettiler. Çözüyoruz dediler ama ne olduğunu bilmiyoruz” diyerek sürecin ilk gününden şimdiye kadar bakanlık ile neler yaşadıklarını neler konuştuklarını iletmek amacıyla yönetim kurulu ile aldıkları karar çerçevesinde pazartesi veya salı günü basın toplantısı gerçekleştireceklerini açıkladı.

kisisel verilerin korunmasi kanunu nedir 7

“Hiçbir serbest hekim sosyal sigorta reçetesi yazmayacak

Bu sürecin bu şekilde devam etmesi halinde asla ilaç yazmayacaklarını açıklayacaklarını kaydeden Gardiyanoğlu şunları söyledi:

“Yönetim kurulumuzla aldığımız karar hekimlere tebliğ edildiğinde hepimiz sistemden çıkacağız. Bundan sonra hiçbir serbest hekim sosyal sigorta reçetesi yazmayacak çünkü hasta muayene etmeden hastanın müdavim hekimi olmadan reçete yazmamız hekimlik yasasına aykırı yani yasal dayanağı yok. Zaten şu anda yazılmıyor ben kendi telefonumu verdim. Günde 20-30 kişi beni arayarak ilacımı alamıyorum diyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hâlâ bu konuyu çözmek için bir adım atmıyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu