Yapanın yanına kalıyor
Tatlısu Büyükkonuk Emirnamesi’ne göre, bölgede iki kat izni var; ancak yasada net ifade edilmeyen ‘sende kat’ da eklenince binaların yüksekliği artıyor. Belediye Başkanı Orçan, bu durumdan şikayetçi
“Başvurduk ama”… Sende katın sadece ticari alanlarda yardımcı kat olarak kullanılması, yaşam alanına dönüştürülmemesi gerektiğini ifade eden Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, bu konuda yasal boşluk olduğundan dert yandı. Orçan, Şehir Planlama Dairesi’ne defalarca başvuru yaparak görüş bildirdiklerini, buna rağmen bu güne kadar sende katlı binalara onay verildiğini açıkladı.
“Bundan sonrası için söz aldık”… Hayri Orçan, “Geriye dönük bir şey yapılamaz çünkü yasal izinlerini almış binalardır bunlar. Ruhsatlandırılmış olduğu için yıkılması söz konusu değil. En azından bundan sonrasını düzeltebiliriz” diyerek, konuyla ilgili, Şehir Planlama Dairesi Müdürü’nün en kısa sürede bunu düzeltilecekleri sözü verdiğini aktardı.
Cemre CEMALİ
Tatlısu bölgesinde yaşayan vatandaşlar, KIBRIS’a ulaşarak emirnameye göre bölgelerinde 8.25 metre bina yüksekliği yani iki kat sınırı olmasına rağmen bina kat sayısının bölgede dört kata yükseldiğini ifade etti.
Belediye, kaymakamlık ve Şehir Planlama Dairesi’ne şikâyette bulunmalarına rağmen yasa dışılığın devam ettiğini söyleyen vatandaşlar bu durumdan şikâyet etti.
Konu ile ilgili KIBRIS muhabirinin ulaştığı Gazimağusa Kaymakamı Özden Keser, Tatlısu bölgesinde bina yüksekliği sınırının uygulanmadığına yönelik belediyeden de vatandaşlardan da bir şikâyet almadıklarını belirterek herhangi bir şikâyet olması halinde konuya hemen müdahil olabileceklerini söyledi.
Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, Şehir Planlama Dairesi’ne defalarca başvuru yaparak yasada sende katın yaşam alanı olarak değil yardımcı kat olarak belirtildiği yönünde görüş bildirdiklerini ancak bu güne kadar sende katlı binalara onay verildiğini açıkladı.
Orçan, bölgenin silüetini bozan bu dokunun bir an önce ortadan kaldırılacak şeklinde gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğine vurgu yaparak sende katlı binalara bu anlamda onay verilmesinden rahatsız olduklarını kaydetti.
Keser: Şikâyet almadık
Özden Keser, Tatlısu bölgesinde bina yüksekliği sınırının uygulanmadığına yönelik belediyeden de vatandaşlardan da bir şikâyet almadıklarını belirterek herhangi bir şikâyet olması halinde konuya hemen müdahil olabileceklerini ifade etti.
Keser, verilen ruhsatların mutlak süratle yasal çerçeve içerisinde verildiğini ve gayri yasal bir durum yaşanmadığının altını çizerek “Yasaya aykırı bir şey yapılmadığından eminim zaten her şey benim imzamdan geçiyor. Kamu menfaati önceliğimizdir varsa öyle bir şey bize ulaşsınlar” vurgusu yaptı.
“Kamuyu zarara uğratacak her konunun karşısındayız”
Tatlısu’nun gelişmeye açık bir bölge olduğunu, bu bağlamda da o bölgeye talebin fazla olduğuna dikkat çeken Özden Keser, şöyle devam etti:
“Ancak her şey titizlikle incelendikten sonra yapılıyor. Ruhsatlar ona göre veriliyor. Bu konu ile ilgili Tatlısu Belediye Başkanı da oldukça hassas. O bölgede hali arazilere yapılan gayriresmi yapılar vardı. Onlar da bir süre önce mühürlendi. Kamunun faydasına olmayan veya kamuyu zarara uğratacak her konunun karşısındayız.”
Orçan: Sende katlı binalar yapılıyor
Hayri Orçan, Tatlısu Büyükkonuk Emirnamesi çerçevesinde projelere onay veren makamın Şehir Planlama Dairesi olduğunu ifade ederek, onay verilirken de emirname kurallarına bakıldığını ifade etti.
Emirname kuralları çerçevesinde binalarda kat yüksekliğinin toplam 2 kat olmak üzere 8.20 metreye kadar çıkılabilmesine karşın bölgede sende katlı binalar yapıldığını söyleyen Orçan, sende katlar ile ilgili Şehir Planlama Dairesi ile belediye arasında itilaf olduğunu açıkladı.
Orçan, 2003 yılında bu emirnamenin hazırlanmasına katkı koyan ve bu emirnameyi hazırlayan bir belediye başkanı olarak sende katlı binalardan rahatsızlık duyduğunun altını çizerek “Bizim de önemsediğimiz bir konu ve bölgenin silüetini bozduğu için biz bundan rahatsızız. Vatandaşlardan gelen şikâyetler de doğrudur” dedi.
“Yaşam alanına dönüştürülüyor”
O dönemde mimarlık ofisi, hukuk bürosu gibi zemin katlarda iş yeri olarak kullanılan ticari alanlarda arşiv odası veya tuvalet gibi alanlar için sende katın kullanılabileceğini düşündüklerine dikkati çeken Hayri Orçan, şöyle devam etti:
“Alanın daha konforlu kullanabilmesi düşüncesiyle sende kat yorumu yapmıştık. Ancak öyle bir hale geldi ki burası yaşam alanına dönüştü. Sende kat fiziki olarak hazırlanıyor ancak bina kullanım için hazır olduğunda o alan yatak odası olarak kullanılabilecek şekilde dizayn ediliyor. Bu noktada duruşumuz net, biz buna karşıyız.”
Orçan, zemin kat ve birinci kat olmak üzere iki kat olan binalarda katlar arasındaki mesafenin de kullanılarak
dışarıdan herhangi bir bağlantı olmadan, içeriden yardımcı bir kat çıkarıldığını söyleyerek bunun sende kat olduğunu söyledi.
Böyle durumda ön cepheden bakıldığında iki katlı görünen binanın, sende kat tarafına da pencere koyulduğu için arka taraftan bakıldığında üç katlı bir binaymış gibi göründüğünü kaydeden Orçan, yasaya göre çatıya çıkılabilmesi için 120 cm genişliğinde de merdiven kulesi yapılabildiğini ifade etti.
“Dört katlı binaymış gibi görünüyor”
Hayri Orçan, her binada çatıya çıkılabilmek amacıyla merdiven kulesinin yapılmasına karşın sende katlı binalarda içeriden merdiven yapıldığında vatandaş tarafından kat çıkılmış gibi algılandığına dikkat çekerek bu durumda hem sende katın hem de merdiven kulesinin binanın 4 katlı bir binaymış gibi görünmesine neden olduğunu açıkladı.
Belediye olarak bu konudan rahatsız olduklarını Şehir Planlama Dairesi’ne bildirdiklerini belirten Orçan, “Tatlısu Belediyesi olarak Şehir Planlama Dairesi’ne defalarca başvuru yaptık ve sende katın yasada yaşam alanı olarak belirtilmediğini, yardımcı kat olarak belirtildiği yönünde görüşümüzü bildirdik. Sende katlı binalara bu anlamda onay verilmemesini talep ettik ancak bu güne kadar uygulamalarda bu yapıldı ve sende katlı binalara onay verildi” dedi.
“Sende kat tanımı net değil”
Hayri Orçan, Fasıl 96 Yollar Binalar Düzenleme Yasasında da sende kat yardımcı alan olarak geçtiğini ifade ederek Emirnamede sende katın tanımının net olması gerektiğine vurgu yaptı.
Sadece ticari alanlarda sende kat uygulamasının olabileceğinin ifade edilmesi gerektiğinin altını çizen Orçan, “Yasada öyle bir boşluk var ki ne red ediyor ne de evet diyor. Bu şekilde muallâk bir durum var yasada. Vatandaşlar da bunu kendi lehine çeviriyor” şeklinde konuştu.
Orçan, Bu konuda gerekli girişimleri yaptığını ancak sende katın sadece ticari alanlarda yardımcı kat olarak kullanılması, yaşam alanına dönüştürülmemesi gerektiği noktasında yeniden hatırlatmada bulunacağını kaydederek Şehir Planlama Dairesi’ne ve ruhsat izni makamı olan Gazimağusa Kaymakamlığı’na bir yazı gönderdiğini belirtti.
“Bundan sonrasını düzeltebiliriz”
Belediyelere sadece proje ve dosyalarla ilgili görüşlerinin sorulduğunu söyleyen Hayri Orçan, su altyapısı, temizlik, yollar, arıtma gibi noktalarda da belediyelerin projeye görüşlerini aktardığını anlattı.
Orçan, projelerin piyasaya uygun olup olmadığını Şehir Planlama Dairesi ve Mimar Mühendisler Odasına bağlı vize ofisinin kontrol ettiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
“Geriye dönük bir şey yapılamaz çünkü yasal izinlerini almış binalardır bunlar. Ruhsatlandırılmış olduğu için yıkılması söz konusu değil. En azından bundan sonrasını düzeltebiliriz. Şehir Planlama Dairesi Müdürü ile yaptığım görüşmede bunun en kısa sürede düzeltileceğini söyledi. Bölgenin silüetini bozan bu dokunun bir an önce ortadan kaldırılacak şeklinde gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor.”