Yasalar polisi korumuyor
Emekli Polisler Derneği Başkanı Nurettin Çırakoğlu, polisi koruyacak yasaların geçirilmesini istedi, teşkilatın araç gereç eksikliklerinin giderilmesinin şart olduğunu anlattı:
“Polise yetki verilmeli”… EMPOLDER Başkanı Çırakoğlu, polis ile ilgili birçok yasasının mecliste senelerdir beklediğine vurgu yaparak, bu yasaların geçmesi gerektiğini ifade etti. Çırakoğlu, “Polis karşısındakine kendini müdafaa etmek için tepki gösterdiğinde, polise ceza-i işlem yapılıyor. Polisi koruyan yasalar yetersiz. Polise yetki vermeleri lazım.” dedi.
Yardım için vakıf kuruldu… Polis Teşkilatı’nın eksikliklerinin giderilmesi amacıyla bir Polis Vakfı kurulduğu bilgisini veren Çırakoğlu, vakıf aracılığıyla ihtiyaç duyulan yaka ve araç kameralarının temin edileceğini kaydetti. Çırakoğlu, “En azından biri polise uygunsuz tavır ve hareket yaptığında kamera kayıtları ile bu ispatı edilebilecek.” diye konuştu.
Emine Gül ÖZER
Ülkemizde suç ve suç oranlarında artış yaşanırken, toplumsal olarak pek çok konuda da sorunlar baş gösteriyor.
KKTC Emekli Polisler Derneği (EMPOLDER) Başkanı Nurettin Çırakoğlu, polisin yetersiz araçlar ve eksik personeli olmasına rağmen, bu anlamda büyük işlere imza attığını kaydederek, polis yasasındaki yetersizliklere de dikkat çekti. Polisin yasalarla korunması gerektiğini anlatan Çırakoğlu, eksiklerin de girilmesinin şart olduğunu dile getirdi. Başkan Çırakoğlu, kendisinin de mütevelli heyeti üyesi olduğu Polis Vakfı kurulduğunu belirterek, buraya gelecek bağış ve yardımlarla polisin eksikliklerinin giderilmesini amaçladıklarını kaydetti.
“Toplumun felakete sürüklenmesini önlemek gerek”
6 ay önce hükümete “Temiz Eller Operasyonu” yapması için çağrıda bulunan EMPOLDER Başkanı, operasyonun hala hayata geçmediğine dikkat çekerek, bu çağrıyı KIBRIS aracılığıyla yineledi. Çırakoğlu, bu operasyonun neden gerekli olduğunu şu ifadelerle özetledi:
“Ülkemizde çok fazla düzensiz ve kontrolsüz göç yaşanıyor, KKTC toprakları özellikle üçüncü dünya ülkesi vatandaşlarına kontrolsüz şekilde satılıyor… Uyuşturucu ve mali suçlarda patlama yaşanıyor, kamuda yozlaşma yaşanırken, kamu kurumlarına liyakatsiz personel alımı olduğu ileri sürülürken, trafikte yaşanan keşmekeşle memleket ve toplum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bu durumun toplumu felakete sürüklememesi için önüne geçilmesi gerekiyor. O yüzden yaklaşık 5 – 6 aydır “Temiz Eller Operasyonu”nun başlaması için hükümete bu çağrıyı yineliyoruz.”
“Çağrıdan sonra sadece poliste değişiklik yaşandı”
Çağrıda bulunduktan sonra gözle görülen değişikliğin sadece poliste olduğuna vurgu yapan Çırakoğlu, “Bir tek polis dikkate aldı çağrıyı. KKTC’de daire olarak en başarılı kurum polistir. Eksik araç gereci, yüzde 35-40 eksik personeli olmasına rağmen, olayların meydana çıkmasına karşı büyük mücadele gösteriyorlar.” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs’ta esas sorunun kamuda yaşandığını belirten Çırakoğlu, “Bizim sorunumuz kamu dairelerinde. Bir çok kamu dairesinden şikayetler çok fazla. Eczacı olayında da bunu çok net gördük. Durumun tahkikatı hala devam ediyor. Bunların sonucu çıkar mı çıkmaz mı şüpheliyiz. Muhtemel bir sonuç olmayacak çünkü orada da hatalar var. 25 yıl önce ben görevdeyken de bu tür olaylar vardı. Siyasiler o dönem üstünü kapatmak yerine önlem almalıydı. Ülkede ihaleler zaten en büyük sıkıntı.” şeklinde konuştu.
“Polisin imkanları kısıtlı kalıyor”
Polisin ülkedeki sorunların baş göstermesinden dolayı huzur operasyonlarını arttırdığına dikkat çeken Çırakoğlu, “Polisimiz her gece operasyonlara başladı ama burada polisin en büyük sıkıntısı kaçak göçekleri yakalamak değil. Bir eski bir yeni ceza evimiz vardı. Eski doldu, yeni de doldu. Lefkoşa-Mağusa yolu üstündeki oteli de buna evirdiler o da doldu. Polis gece operasyon yapıyor, yakalıyor ama her karakolda 3-5 tane hücre var. Polis kısıtlı yakalamak zorunda kalıyor. Çünkü koyacak, onları muhafaza edecek yeri yok.” ifadelerini kullandı.
“Bu noktada muhacereti sıkı tutmak lazım.” ifadeleriyle sözlerine devam eden Çırakoğlu, “3. ülke vatandaşlarını adaya girişte direkt almamak lazım. Öğrenci adı altında geliyorlar, yüzde 80’i o yoldan sapıyorlar. Polis bunların öğrenciliklerine devam edip etmediğini pek bilemez ama burada üniversitelerin polisle iş birliği yapması gerekiyor ya da İçişleri Bakanlığıyla. Olması gereken budur. Gelirken öğrenciden belli bir ücret talep edilmeli, burada bir suç işlediğinde o ücretle uçak bileti alınıp buradan direkt ihraç edilmeli bu öğrenciler.” şeklinde konuştu.
“Polisin birçok yasası mecliste senelerdir bekliyor”
Ülkeyi daha iyi bir hale nasıl getirebileceğimiz üzerine konuşan Çırakoğlu, “Siyaseti düşünmeden, aşırı parayı düşünmeden siyasilerin oturup, tarafsız eşit yeni kanunlar getirmesi gerek. Birçok yasa yetersiz. Polisin birçok yasası mecliste senelerdir bekliyor. Teknik cihaz eksiği var, tüm dünyanın kullandığı şeyleri biz kullanamıyoruz. Bu yasaların geçmesi lazım.” şeklinde konuştu.
Yasaların polisi korumadığından da dem vuran Çırakoğlu, “İçeride zaten polis sıkıntısı var. 3-4 tane tahkikatçı polis memuru var. Gün içinde büyüklü küçüklü 50 trafik kazası yaşanıyor. Gece olduğunda 5 kişi içki, uyuşturucu içip olay çıkarttıklarını düşünün. Bizim oraya en az 15 polis göndermemiz lazım ki onları etkisiz hale getirebilsinler. Ama burada ne oluyor 5 sarhoşa 2 polis gidiyor sonra polislerimiz ya bıçaklanıyor ya yaralanıyor.” dedi.
“Polise yetki vermeleri lazım”
Ülkemizde polisin darp edildiği ve kendini koruma yasaları kapsamında yetkilerin olmadığını belirten Başkan Nurettin Çırakoğlu, “Polis karşısındakine kendini müdafaa etmek için tepki gösterdiğinde, polise ceza-i işlem yapılıyor. Polisi koruyan yasalar yetersiz. Polise yetki vermeleri lazım. Başka ülkelerde kullanılan, şok tabancaları burada da kullanılmalı. Bir polisin üzerine iri birinin geldiğini varsayarsak, polis kendisi nasıl savunsun ya da etkisiz hale getirebilsin?” diye sordu.
“Polise katkı koyacak bir yasa tasarımız var”
Polisin eksiklerini karşılamak için bütçesinin olmadığına dikkat çeken Çırakoğlu, bunun önüne geçilmesi için bir atılımları olduğuna değindi. Geçtiğimiz ay Polis Vakfı kurulduğunu vurgulayan EMPOLDER Başkanı, hükümetin Polis Teşkilatı’na katkıda bulunması için, vakfın yeni bir yasa tasarısı düşüncesi olduğunu vurguladı. Çırakoğlu, “Bu yasa kapsamında trafikte kesilen cezaların belli bir kısmı yüzde 10’u mesela bin liralık ceza kestiyse, 100 Lira’sı bu vakıfa gelecek. Buraya gelen ücretlerle de polisin eksikleri ve ihtiyaçları karşılanacak. Daha tasarı bu ama inşallah hayata geçirebiliriz.” dedi.
“Vakıf olarak teşkilata yaka kamerası alacağız”
Polisin yaka ve araç kamerası olması gerektiğini belirten Çırakoğlu, “Ancak polisin bu konuda bütçesi de yok. Ben polis vakfının mütevelli heyetindeyim. Buraya yapılacak bağışlarla ve yardımlarla polisin ihtiyaçları karşılanacak. Bu yaka kameralarından biz güvenlik sistemleri şirketleriyle irtibata girdik, çok para da değil. Bugün yarın sanırım siparişler elimize gelir. Hem araç içine, hem de yaka kamerası olarak. Personelin lehine olacak, en azından biri kendine uygunsuz tavır hareket yaptığında ispatı kolaylaşacak. Ürünler geldiğinde vakıf olarak biz bunları polise bağışlayacağız. Şimdilik 2 bin personele yetecek kadar değil ama kendi içlerinde dönüşümlü kullanabilecekleri şekilde olacak. Keşke imkan olsa herkese birer kamera verilebilse, herkes kendinden sorumlu olsa.” ifadelerini kullandı.