KKTCSon Dakika Haberleri

Yeni trend elektrikli otomobil

Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesi’nin yayınladığı verilere göre, elektrik ile çalışan otomobillerin satışları her geçen gün artarken hibrit model araçlar da tercih sebebi…

Nissan Leaf birinci sırada… 2023 Ocak-Ağustos aylarını kapsayan sürede elektrikli araçlar arasında en çok Nissan Leaf, BMW İ3, Audi Etron, Mercedes EQC, Jaguar İpac, Porsche Taycan, Mercedes EQA tercih edildi. En uygun fiyatlı elektrikli araç olan Nissan Leaf 151 adet ile en çok tercih edilen model oldu.

Hibrite rağbet çok… Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) Başkanı Mehmet Tatar, “Şu an elektrikliden çok Hibrit arabalara rağbet var. Günde 10 müşteri geliyorsa yüzde 50-60’ı ‘Hibrit araç mı?’ diye soruyor. Çünkü elektrikli araçlara kıyasla Hibrit araçlarda sorun daha kolay çözülebiliyor” dedi.

Cemre CEMALİ

Dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizdeki otomotiv sektöründe de yeni trend yavaş yavaş elektrikli araçlara doğru kayıyor.

Yüksek fiyatlarına rağmen, daha çevreci ve daha ekonomik olmasıyla bilenen elektrikli araçlara olan ilgi Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Trafik Dairesi Müdürlüğü’nün verilerine de yansıdı.

Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesi’nin yayınladığı kullanılmış yeni kayıt araç tablosuna göre bu yılın ilk sekiz ayında elektrikli araçlardan en çok Nissan Leaf, BMW İ3, Audi Etron, Mercedes EQC, Jaguar İpac, Porsche Taycan, Mercedes EQA tercih edildi.

Elektrikli araçlarda emisyon ölçümü yaptırılmadığı gibi motorlu araçlara göre elektrikli araçlarda, gümrük ve seyrüsefer avantajları da var.

KIBRIS’ın yaptığı araştırmaya göre Japonya’dan gelen lüks bir araç için yüzde 45-47’ye yakın gümrük ödenirken elektrikli bir araç için yüzde 17 gibi bir gümrük bedeli ödeniyor. Seyrüsefer için de normal bir araç deprem fonundan önce yüzde 6 öderken, elektrikli araçlar için yüzde 4 ödeme yapılıyor.

Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) Başkanı Mehmet Tatar da, elektrikli araçların avantajları olduğu gibi alt yapı kaynaklı bazı dezavantajları olduğunu ifade etti. Tatar, hibrit modellerin daha çok tercih edildiğini kaydetti.

Bu yıl en çok Nissan Leaf tercih edildi

Trafik Dairesi Müdürlüğü Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesi’nin yayınladığı kullanılmış yeni kayıt araç tablosuna göre 2023 Ocak-Ağustos aylarını kapsayan sürede elektrikli araçlar arasında en çok Nissan Leaf, BMW İ3, Audi Etron, Mercedes EQC, Jaguar İpac, Porsche Taycan, Mercedes EQA tercih edildi.

İlk sekiz ayda 5 ve üzeri adet elektrikli araç satışının gerçekleştiği listede ilk sırayı 151 Adet satışla Nissan Leaf oluştururken, ikinci sırada 46 Adet satış ile BMW İ3 yer aldı.

Elektrikli araçlardan Audi Etron 2023 yılının ilk sekiz ayında 37 Adet satılırken, Mercedes EQC 25 Adet satıldı.

Sekiz ayda en çok satışı gerçekleşen beşinci araç 10 Adet ile Jaguar İpac olurken; 6 Adet Porsche Taycan, 5 Adet Mercedes EQA tercih edildi

Trafik Dairesi Müdürlüğü Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesi’nin yayınladığı kullanılmış yeni kayıt araç tablosuna göre geçtiğimiz yıl 105 adet Nissan Leaf, 10 adet BMW İ3, 4 adet Audi Etron, 21 adet Mercedes EQC, 1 adet Jaguar İpac, 5 adet Porsche Taycan 4S, 1 adet Mercedes EQA satılmıştı.

Tatar: Elektrikli araçlar için alt yapı uygun değil

MASİB Başkanı Mehmet Tatar, alt yapının uygun olmamasından dolayı elektrikli araç kullanımının ülkemiz için çok erken olduğuna inanlardan biri olduğunu söyleyerek, “ilerisi için büyük bir ihtiyaçtır ama önce alt yapının uygun olması gerekiyor” dedi.

Tatar, diğer ülkelerinin elektrikli araçlara geçiş için bir hedef belirlediğini, o süre gelene kadar da alt yapılarının hazır olması yönünde planlamaları olduğunu ifade ederek, her üretilen elektrikli arabanın başta iklim koşulları olmak üzere kendi ülke standartlarına göre üretildiğine vurgu yaptı.

Şarjı dolu olduğu durumda 430 km gidebilecek bir elektrikli aracın ülkemizin koşullarına göre ifade edildiği km’yi sağlayamayabileceğini söyleyen Tatar, elektrikli araçların avantajları olduğu gibi şu anki ülke şartlarına da dezavantajlarının da olduğunu belirtti.

“Sıkıntılar ve belirsizlikler var”

Tatar,“Karpaz’a gidecek olan biri ihtiyacı olması halinde aracını şarj etmek için uygun bir yer bulabilecek mi? Apartmanlarda elektrikli aracı şarj etmek için bir hizmet veriliyor mu? Yoksa aracını şarj etmek isteyen kullanıcıların bir yere mi gitmesi gerekecek?” diyerek herhangi bir arıza olması halinde arızanın giderilmesi için ülkemizde eğitimli ve donanımlı birinin olup olmadığının da dikkat edilmesi gereken bir nokta olduğunu ifade etti.

Bu gibi sıkıntılar ve belirsizlikler olduğunun altını çizen Tatar,“önce bunların giderilmesi lazım ondan sonra halkı elektrikli araba kullanımına teşvik etmemiz lazım. Dünya basınında da görüyoruz Tesla elektrikli aracı ilk çıkaranlardan birisidir. O bile ‘şu arıza tespit edildi’ veya ‘bir parçasının değişmesi gerekiyor’ diyerek hâlâ bazı modellerini geri çağırıyor. Bu durumlar müşteri mağduriyeti oluşturur” vurgusu yaptı.

“Kullanıcıların yaşadığı olumsuzluklar var”

Tatar, ülkemizdeki elektrikli araç kullanımı hakkında kullanıcıların yaşadığı olumsuzluklar ile ilgili aldığı duyumları paylaşarak; herhangi bir sıkıntı olması halinde güneyden destek alındığını, araç sahiplerinin aracı satın aldığı yere başvurduğunu ancak ‘konu ile ilgili firmaya mail gönderdik, cevap bekliyoruz’ şeklinde geri dönüşler yapıldığını açıkladı.

Kimsenin bu şekilde bir cevap almayı hak etmediğini söyleyen Tatar, “60-70-80 bin sterline bir müşterime elektrikli araç sattıysam mail attık haber bekliyoruz demek doğru olmaz. Bunlar öncelikli yoksa parası olan için elektrikli araba almak çok kolay” dedi.

“Elektrikliden çok Hibrit arabalara rağbet var”

Ülkemizde BMW, Mercedes, Porsche gibi elektrikli lüks arabaların ağırlıklı olarak tercih edildiğini belirten Tatar, “Şu an elektrikliden çok Hibrit arabalara rağbet var. Günde 10 müşteri geliyorsa yüzde 50-60’ı ‘Hibrit araç mı?’ diye soruyor. Çünkü elektrikli araçlara kıyasla Hibrit araçlarda sorun daha kolay çözülebilir” dedi.

Tatar, elektrikli araçların dezavantajlarının yanında avantaj olarak görülebilecek birçok nokta olduğunu ifade ederek; elektrikli araçlarda motor olmadığı için emisyon ölçümü yaptırmak zorunda olunmadığını ayrıca gümrük ve seyrüsefer avantajları olduğunu söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu