Zeytinde rekolte sancısı
Rekolte yarı yarıya azalacak… Kıbrıs Türk Zeytin-Zeytinyağı Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ZEYSAN) Başkanı Tayfun Tüccar, ülkenin 1 yıllık zeytinyağı ihtiyacının yaklaşık bin ton olduğunu ifade ederek, bu yıl, geçen yılın yarı oranında bir rekolte beklendiğini söyledi.
“Sıcak hava çiçek tutumunu etkiledi”… Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, bu yıl zeytinin çiçeklenme döneminde hava koşullarının mevsim normallerinden farklı olduğunu, buna bağlı zeytindeki çiçek tutumunda gerileme yaşandığını belirtti. Uluçam, bu durumun şu anda hasadına başlanan zeytinin rekoltesine de yansıdığını ve rekoltenin geçmiş yıllara göre az olduğunu ifade etti.
Cemre CEMALİ
Ülkemizde bu yıl zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde düşüş bekleniyor.
Uzmanlar, zeytinin çiçeklenme döneminde mevsim normallerinin dışında seyreden sıcak havaların rekolteyi etkilediğini ifade etti ve rekolte düşüklüğünden dolayı bu yıl zeytinyağı ithal edilebileceğini söyledi.
KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Türk Zeytin-Zeytinyağı Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ZEYSAN) Başkanı Tayfun Tüccar, geçmiş yıllara kıyasla bu sene zeytin ve zeytinyağında rekoltenin çok düşük olacağının öngörüldüğünü söyledi. Tüccar, zeytin hasadının bitmesiyle birlikte ülkedeki genel rekolteye bakılarak ithal zeytinyağına ihtiyaç olup olmayacağının ortaya çıkacağını ifade etti.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, iklim değişikliğinin etkilerinin yavaş yavaş hissedildiği bir döneme geçildiğine işaret ederek, bu durumun, şu anda hasadına başlanan zeytinin rekoltesine de yansıdığını, rekoltenin geçmiş yıllara göre az olduğuna dikkat çekti.
Tüccar: Yıllık yağ ihtiyacı karşılanamayacak gibi
ZEYSAN Başkanı Tayfun Tüccar, gözlemlerine dayanarak, geçmiş yıllara kıyasla bu sene zeytin ve zeytinyağında rekoltenin çok düşük olacağını ifade ederek, “Geçen yılın yarı oranında bir rekolte olacağını düşünüyoruz” dedi.
Tüccar, geçtiğimiz yıl ülkemizde zeytin rekoltesinin 12 bin ton, zeytinyağı rekoltesinin ise yaklaşık bin 500 ton civarında olduğunu belirtti.
Turizm sektörü, hane halkı, restoranlar dahil ülkenin 1 yıllık yağ ihtiyacının yaklaşık bin ton olduğunu ifade eden Tüccar, bu yıl ülkenin bir yıllık yağ ihtiyacının karşılanamayacak gibi göründüğünü kaydetti.
Tüccar, “Geçtiğimiz yıl zeytinyağı ithaline gerek kalmamış, aksine Avustralya ve Rusya gibi Avrupa ülkelerine yağ ihraç edilmişti” diyerek, en son 7-8 yıl önce yeterli miktarda zeytin rekoltesi olmadığından dolayı zeytinyağı ithal edildiğini anımsattı.
“Yaz aylarında yağ ihtiyacı baş gösterebilir”
Zeytinin hasat dönemi olan aralık- ocak ayının bitmesi ile birlikte ülkedeki genel rekolteye bakılarak ihtiyaç olup olmayacağının ortaya çıkacağını kaydeden Tüccar, şöyle devam etti:
“Nisan- mayıs ayına kadar eldeki zeytinyağı ile idare edilebilecek gibi görünüyor. Yeni hasat, önümüzdeki yılın ekim- kasım aylarında olacağı için yaz aylarında ihtiyaç baş gösterebilir. 5-6 aylık zaman için ihtiyaç hissedilirse Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile istişare edilip ihtiyaca göre yurtdışından zeytinyağı ihraç edilebilir”.
“Fiyatlar dünya piyasası ile aynı seviyelerde”
Tüccar, zeytinyağı fiyatının dünya piyasası ile aynı seviyelerde olduğunu belirterek, şu anki raf fiyatının 350 TL ile 360 TL civarında olduğunu söyledi.
Zeytin üreten Akdeniz havzası ülkelerinde mevsimsel olarak rekolte düşüklüğü olduğunun altını çizen Tüccar, hasat sonrasında da zeytinyağı fiyatının dünya piyasasına paralel olarak şekilleneceğini vurguladı.
Uluçam: Zeytinde çiçek tutumu geriledi
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, zeytinin çiçeklenme döneminde, özellikle de mayıs ayında hava koşullarının mevsim normallerinden farklı olduğunu ve sıcaklıkların yükseldiğini ifade ederek, bu durumun zeytindeki çiçek tutumunda düşüklüğe neden olduğunu kaydetti.
İklim değişikliğinin etkilerinin yavaş yavaş hissedildiği bir döneme geçildiğini kaydeden Uluçam, bu durumun şu anda hasadına başlanan zeytinin rekoltesine de yansıdığını, rekoltenin geçmiş yıllara göre az olduğunu belirtti.
Uluçam, sulanan zeytinlerde durumun bir nebze olsun daha iyi olduğunu, ancak sulama imkânı olmayan bölgelerde rekoltenin daha düşük olduğuna vurgu yaparak, zeytinyağı çıkarılan değirmencilere bakıldığında da üreticilerin geçen seneye göre daha az zeytin ürününü getirdiğinin gözlemlendiğini açıkladı.
İç piyasada oluşacak talebe bağlı olarak bu yıl zeytinyağının ithal edilip edilmeyeceğinin belirlenebileceğinin altını çizen Uluçam, nisan ayından itibaren turizm sezonun başlamasıyla birlikte durumun ortaya çıkacağını söyledi.
“Raf fiyatı 350 TL’lere yükseldi”
Uluçam, geçen yılki yağın raf fiyatının 230 TL’lerden 350 TL’lere kadar çıktığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Yağın kilogram fiyatını üreticiden 210 TL’den aldığını açıklayan değirmenler oldu, sonra o fiyat 250 TL’lere yükseldi. Değirmenler zeytinyağını kilogram olarak tartarak alıyorlar, litre olarak satıldığında ise 1 litre yağ 910 grama denk geliyor. Yani değirmenlerin litreye göre yüzde 9’luk karları ortaya çıkıyor.”